搜尋引擎想搜尋出來架野準d 係咪真係咁難呀?

最近無聊上網睇下yahoo 同 google 點解賺錢差咁遠?
睇完覺得似係 因為搜尋市場佔有率問題!
其他唔講搜尋市場 yahoo 應該唔差得過 google 起碼個版面靚d 好多人都用緊佢做首頁
主要都係個搜查功能 但 yahoo都可以找班工呈師做好多架 唔通 search 野真係咁難寫?

我會覺得yahoo係一個所謂ge門戶網多d
個search engine都係google勁好多
後面都唔少theory ge野
至於點解yahoo d engineer 做唔到google o甘勁呢
umm
始終唔可以照搬google d野過o黎ga ma
要自己develop過
可能唔係o甘易呢

搜索引擎當然唔簡單. 牽涉到 Information Retrieval 原理, 係 computer science其中一個很大的 topic. Search Engine 理論不是太複雜, CS undergraduate, postgraduate course都有得讀. 不外乎個幾個model, 計一大輪什麼 precision, recall... 簡單來說牽涉到 data storage, indexing, retrieval.

有興趣可以看看這個簡介:
http://en.wikipedia.org/wiki/Information_retrieval

但實際應用起來就比較複雜了. YAHOO, GOOGLE具體的算法(algorithm)不知道, YAHOO搜尋出來的結果會再經過人手處理調整, 出來的結果比較'人性化'. Google 的做法是通過不同的算法, 比較廣為人知的其中一個是GOOGLE會找出一個 website的所有 linkings (internal, external, Backward Links, Incoming/Inbound Links, Outgoing/Outbound Links) 來決定一個 website的受歡迎程度. GOOGLE還會考慮其他因素, 另外G還有算法可以偵測過濾一D spam 既網站, 譬如有D網站係meta-tag瘋狂亂加一D meta tag, 以為甘可以排的前D, G都會過濾呢D網站, 所以相對來說出來的結果比較準確, 公平.

整體來說GOOGLE的算法應該好過YAHOO幾班, 睇G撈到風山水起就知啦...
同意樓上的說法, Y和G的性質其實有D唔同. Y係門戶網站多點... search engine根本同G沒得鬥.

如果YAHOO既楊志遠係一個優才的話, GOOGLE既 Larry Page可以話係一個天才. Google 特有既算法同佢PhD時做既研究有關. (補充: 如果甘睇來, Microsoft Search充其量只可以算個'智障'的產品, 所以佢想買Yahoo )

原帖由 walter522 於 2009-4-9 14:22 發表
最近無聊上網睇下yahoo 同 google 點解賺錢差咁遠?
其他唔講搜尋市場 yahoo 應該唔差得過 google 起碼個版面靚d 好多人都用緊佢做首頁
主要都係個搜查功能 但 yahoo都可以找班工呈師做好多架 唔通 search 野真係咁難寫?

原帖由 walter522 於 2009-4-9 14:22 發表

任何一樣野專門化左之後一定好難,你話yahoo 都可以搵到好多工程師.,,
你睇下兩間公司市值同渣住幾多cash係手先講啦

yahoo 同google 差唔多,e個笑話我都唔知聽左幾多次

原帖由 Wai 於 2009-4-9 16:57 發表

任何一樣野專門化左之後一定好難,你話yahoo 都可以搵到好多工程師.,,
你睇下兩間公司市值同渣住幾多cash係手先講啦

yahoo 同google 差唔多,e個笑話我都唔知聽左幾多次

去大學揾 d 學生一齊研究 再傾全公司之力 揾齊人馬 最多十億八億唔信唔得lo
只係佢都冇心搞好佢 只係掛住搞music

甘又唔係bor, 你估 Microsoft 用係做 search engine 既錢會比 Yahoo 少? of course no la...
扔幾十億(MS投資係 search engine肯定唔止呢個數), 睇睇MS Live Search既市場佔有率有幾多?  

原帖由 walter522 於 2009-4-9 18:38 發表

去大學揾 d 學生一齊研究 再傾全公司之力 揾齊人馬 最多十億八億唔信唔得lo
只係佢都冇心搞好佢 只係掛住搞music

Yahoo 個enginee 係IBM 開發的

原帖由 pazuchoi 於 2009-4-9 23:16 發表
Yahoo 個enginee 係IBM 開發的

唔係楊致遠同佢拍檔咩?
百度都幾準下!

search 野當然用google
開yahoo 乜野垃圾都有, 我只係想search野, 比個search box比我咪得
仲有,成個yahoo page,個search box 都唔知佔成個page 幾多個%, 20%都無
無x用

原帖由 raydan 於 2009-4-10 00:09 發表
search 野當然用google
開yahoo 乜野垃圾都有, 我只係想search野, 比個search box比我咪得
仲有,成個yahoo page,個search box 都唔知佔成個page 幾多個%, 20%都無
無x用

哦 咁google又要開始做yahoo架門戶工作..
字典 , 財經, 新聞等