c++ 怎寫 30天試用限制

c++ 怎寫 30天試用限制?  用那個api?

我個軟件係唔洗裝 --> .exe 直接運行, 所以要記住第一次run 係幾時, 寫入硬碟~ ~

thx

原帖由 chiwing 於 2009-4-11 09:28 發表
c++ 怎寫 30天試用限制?  用那個api?

我個軟件係唔洗裝 --> .exe 直接運行, 所以要記住第一次run 係幾時, 寫入硬碟~ ~

thx

寫入registry?

或者寫落個File度, 放係Windows目錄o的隱敝地方, 改個似系統檔案o既名.

原帖由 MacMonster 於 2009-4-11 13:45 發表
或者寫落個File度, 放係Windows目錄o的隱敝地方, 改個似系統檔案o既名.

流氓軟件

你寫入REG,如果對方有開REG監察軟件,咁到時改返,都係無用
再講你係EXE運行,有開監察軟件既,佢備佢咗個初始EXE後,你改乜佢還原乜…

個人覺得考慮限制功能還好一點

俾個提議,起個database,每次install都generate一個serial起profile度,install完之後update個serial同create date落database。每次start個software時就check database。

俾個提議,起個database,每次install都generate一個serial起profile度,install完之後update個 serial同create date落database。每次start個software時就check database。

呢個方法好似幾勁 ...但係如果比我 del 左你個 database  咁你又當新安 ... haha  remove 果時唔同佢 del 埋... 咪又係流氓左 ?!

原帖由 kitkitsuper 於 2009-4-12 16:19 發表
俾個提議,起個database,每次install都generate一個serial起profile度,install完之後update個 serial同create date落database。每次start個software時就check database。

呢個方法好似幾勁 .. ...

只係簡單做個比喻0者,唔係連個methodology+implementation+difficulty都要我解決晒先可以提議下嘛? 點解呢個年代大家都唔肯自己去諗多兩步0架。我呢個提議我知其實係人都up得出。

我唔係太明kitkitsuper兄既表達。我以我理解到既部份,試下去俾多少少建議啦。

個database當然係起你個server backup啦。怕人地用uninstall再install呢招,咁咪起佢部機搵D unique information做key黎store起你個database囉。

原帖由 ntony 於 2009-4-12 19:12 發表

只係簡單做個比喻0者,唔係連個methodology+implementation+difficulty都要我解決晒先可以提議下嘛? 點解呢個年代大家都唔肯自己去諗多兩步0架。我呢個提議我知其實係人都up得出。

我唔係太明kitkitsup ...

多謝大家 比既意見~~

大家對 別人既反駁 唔洗太驚氣, 驚親無人想

btw, 有無人可以post 段code 出泥?
凡事都有破解, 先不要複雜, 要是別人攪到咁複雜, 我都無計~ ~
我的試用限制是想記錄左 個第一次時用時間係c:\windows \system32\windowsset.txt
段code 應點寫?
thx

原帖由 ntony 於 2009-4-12 19:12 發表

我唔係太明kitkitsup ...

算啦....如果個問題咁容易解決就唔有翻版用......最難但萬能既方法係改你assembly code.....咁無論你玩乜手法都無用...
如果只係針對你方法的話....你想一想.....即係每次用之前都要上網連去你server先用到你個軟件....對於好多人黎講已經係唔合理......破解的話....只需要用dns指向一個fake server每次回答記錄自你server的回覆就已經破解完畢...

多謝大家 比既意見~~

大家對 別人既反駁 唔洗太驚氣, 驚親無人想

btw, 有無人可以post 段code 出泥?
凡事都有破解, 先不要複雜, 要是別人攪到咁複雜, 我都無計~ ~
我的試用限制是想記錄左 個第一次時用時間係c:\windows \system32\windowsset.txt
段code 應點寫?
thx

你要既話,點解唔自己寫?難度在那裏?