新手想買(Lunix) Server for C#

小弟未用過Lunix , 不過想買個Server 試一下:
http://configure.ap.dell.com/dellstore/config.aspx?c=hk&cs=hkbsd1&kc&l=zh&oc=S420405HK&s=bsd&fb=1
我見佢如果加個Red Hat要成千幾蚊, 真係好貴喎.
請問有無邊隻Lunix好用又吾使錢, 又可以比MySQL用的?
MySQL連接C#有問題嗎?
同埋有些甚麼要注意? Thanks

如果未用過linux, 可能你需要佢d support services

如果唔需要的話, 自己裝隻落去就得
大路distro 有
Fedora,
SuSE
Debian
etc.

回覆 2# 的帖子

thx

再想請教, 其實MySQL係咪一定要裝在Lunix上?
因為我諗諗下, 如果買部3000幾蚊的Dell機, 跟Vista Business, 有無可能裝得到MySQL ?

原帖由 Rudy 於 2009-4-14 12:31 發表
再想請教, 其實MySQL係咪一定要裝在Lunix上?
因為我諗諗下, 如果買部3000幾蚊的Dell機, 跟Vista Business, 有無可能裝得到MySQL ?

無問題,你去 mysql個官網度就可以搵到windows版既mysql.(ps:我宜家寫緊既web app就係係windows機行mysql)

原帖由 普通人士 於 2009-4-14 12:58 發表

無問題,你去 mysql個官網度就可以搵到windows版既mysql.(ps:我宜家寫緊既web app就係係windows機行mysql)

竟然有Windows版MySQL, 真係估都估吾到

原帖由 Rudy 於 2009-4-14 13:03 發表

竟然有Windows版MySQL, 真係估都估吾到

其實有左好耐...
不過一向窮開就窮晒佢(linux + pho +mysql)
一係有米開就有米晒佢(window server + visual studio + ms sql server)

回覆 7# 的帖子

我吾知道嘛..
又無咩把握裝得到/Maintain得好Lunix.
近來要裝多個SQL server, 先發覺好似加加埋埋MS SQL server都成幾千或近一萬銀.

網上大把RHEL5既ISO + Install Code, 去問人借拉  (問問G叔叔都有)
or 如果你係好執著一定要名正言順既話,  CentOS都得, 都係同根生, 再唔係 SuSE entprise server (可以安裝,不過無service) 都得, 仲有好多其他免費既 Linux distribution 等你去發掘

原帖由 Rudy 於 2009-4-14 11:10 發表
小弟未用過Lunix , 不過想買個Server 試一下:
http://configure.ap.dell.com/del ... &s=bsd&fb=1
我見佢如果加個Red Hat要成千幾蚊, 真係好貴喎.
請問有 ...

原帖由 Rudy 於 2009-4-14 16:17 發表
我吾知道嘛..
又無咩把握裝得到/Maintain得好Lunix.
近來要裝多個SQL server, 先發覺好似加加埋埋MS SQL server都成幾千或近一萬銀.

if you don't need advance function, you may try MSDE//SQL_Server_Express