你地點樣學習PHP (其他program)?

小弟想學php寫 一個網站.
睇晒基本的..php 教學...
之後無咩方向......
點樣先學到更深入?
有無路向俾小弟...謝

自己諗D web application寫下玩下。

寫個網上商店又好,Blog又好。

可以睇現成既code囉,學下人地點寫
初期很多時都會這個program抄些,那個program抄些,這是沒問題的

又或者正規一點
繼續學一些design pattern
例如MVC, multi-layer...etc
同時也可能要學一些software modeling technique
幫助你思考

建構一個網站不容易
如果純為與趣,可以放膽去試
如果要實作一個商務網站,可以用一些現成的CMS,套上自己的設計來用

謝謝你們意見...一開始應唔應用PHP framework??
svn??

回覆 4# 的帖子

SVN係用黎管理Software在Development中的Versions,學下無妨,將來一大班人一齊寫System都會用到。

自己一個,又唔會寫到好大,唔駛svn
一開始寫shopping web太複雜, 寫個blog作為開始都唔錯

仲有,出面真係大把php教寫咩web 咩system既書,睇下無防,如果真係無idea,唔知點設計,慢慢就會明白

原帖由 梁炳 於 2009-6-10 21:03 發表
可以睇現成既code囉,學下人地點寫
初期很多時都會這個program抄些,那個program抄些,這是沒問題的

又或者正規一點
繼續學一些design pattern
例如MVC, multi-layer...etc
同時 ...

沒錯.. 我也是這樣學...
這樣學較有成功感...
但建議新手 要很有Sense 才建議用這方法.....
因為遇到問題時..
如果你下下問人.. 分分鍾慢過睇書....

原帖由 centos 於 2009-6-10 20:44 發表
小弟想學php寫 一個網站.
睇晒基本的..php 教學...
之後無咩方向......
點樣先學到更深入?
有無路向俾小弟...謝

PHP 5 for Dummies 都唔錯的...

原帖由 kamcm 於 2009-6-13 03:56 發表

沒錯.. 我也是這樣學...
這樣學較有成功感...
但建議新手 要很有Sense 才建議用這方法.....
因為遇到問題時..
如果你下下問人.. 分分鍾慢過睇書....

我都係用呢個方法!