美女時計…(技術討論)

http://www.bijint.com/encache/1236.html
1236=time…
改左佢就可以睇到唔同時間既圖…
奇在係…
你上個版webpage 係可以load 到張圖冇問題…
但係如果你羅左張圖既link…再開一頁睇…
就會403 forbidden…
究竟server side 要set 乜野先做到呢個效果…

點解有咁多資料既......連3SIZE都有

咁我想問返..佢D圖係唔係每日都唔同定重復
例如1236 =12:36分
咁聽日12:36分係唔係又係E張圖??

原帖由 我係小魚兒 於 2009-10-27 02:22 發表
咁我想問返..佢D圖係唔係每日都唔同定重復
例如1236 =12:36分
咁聽日12:36分係唔係又係E張圖??

我唔知…
只係覺得好神奇…
server side 唔知set 左d 乜會有咁既效果…

我估係根據 browser request 個 referrer address 決定 grant access 定係 forbidden
因為正常黎講個 server 會知道每個 click 到底係邊個 web address refer 過去
只要個 server 係 set 左 no referrer / refer from third party 係 access denied, 咁就可以做到你所講個效果

我自己用 webalizer 都睇到到底 d 人係邊度 click 入黎, 要 configure 個 server 應該唔難做到

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

應該都係check referrer
Apache可以輕易做到
而上述server係用lighttpd

Diable 佐 hotlink 或者張 .jpg 變做 PHP 之類0既 scriptin handler 就可以

原帖由 BurnDuck 於 2009-10-27 02:31 發表
我估係根據 browser request 個 referrer address 決定 grant access 定係 forbidden
因為正常黎講個 server 會知道每個 click 到底係邊個 web address refer 過去
只要個 server 係 set 左 no referrer / refer fro ...

我都有諗過係用referrer address…等等驗證下係咪先…

又係呢條 link

果然無錯…
真係用referrer……