大家可以幫我諗諗嗎

我既功課 , 我唔太熟 programming , 大家可以建議一下嗎 ? Thx

"Consider the following web application for a property agent : The server download to the client browser a 3-D view of a flat's interior. The angle of view to be controlled by dragging the mouse. Would server side execution technology CGI be suitable for this application ? Explain. Would using JSP or ASP be suitable ? Explain. What would be your choice of technology ? explain."

我覺得一開始先Download部份嘅3D圖像,行去另一間房就Download另一部份,響Client render好過Client-server咁做。一來乜都響晒Server做,Server負擔好大;二來Client-server咁做的話對Bandwidth需求好高,網絡一慢就好耐先郁到去另一個角度睇個3D圖。

Edit: 呢個Reply有問題,我未睇清楚個題目。

我覺得一開始先Download部份嘅3D圖像,行去另一間房就Download另一部份,響Client render好過Client-server ...
GraphiteCube 發表於 2010-11-7 23:32

請問即係用 JSP 定 ASP 好 d ?

請問即係用 JSP 定 ASP 好 d ?
peterchu1 發表於 2010-11-8 00:34

你問我,我都唔知點答... JSP/ ASP係Generate份HTML出黎,同3D圖無咩關係。

我做的話,我會用AJAX,好似地圖Street view咁。AJAX嘅Client係個Browser,Back-end就用JSP/ ASP/ PHP return client望住嘅角度應該睇到嘅畫面圖片。(咁講的話我#2嘅回覆就要修正...)

(有錯請指正)

actionscript / java applet...... 只有2樣可以做到

你讀咩要玩到3d programming?
bac3bac0mm 發表於 2010-11-8 09:30

我只係讀緊 IT 管理既課程 , 課程唔 technical 的 , 我亦唔識寫 programming .

回復  peterchu1

咁不如你反思下讀落去有咩用
bac3bac0mm 發表於 2010-11-8 10:23

我都好想學 , 但係 notes 上冇教 ( 可能係我唔明 ) , 我嘗試過網上搵答案但又唔成功 ( 我讀 part-time 的 , 冇太多時間搵資料 ) .

呢條題目係咪唔會有答案 ?