整一個W3C Validated嘅Tumblr theme會唔會好難?

有D心郁想整個Blog寫下野, 發覺Tumblr嘅Theme未試過過到W3C嘅Markup Validation Service. 想問下Customize一個會唔會好難?

其實係花時間, 佢出乜error/warning, 你就搵番個位改.

不過冇必要跟足到零error, 大如apple.com及microsoft.com, 你用w3c個validator check都係有error的.

其實係花時間, 佢出乜error/warning, 你就搵番個位改.

不過冇必要跟足到零error, 大如apple.com及microsof ...
MacMonster 發表於 2012-1-18 12:55

我明, 但係有咗Standard又唔跟, 成件事好怪...

GraphiteCube 發表於 2012-1-18 19:32

其實standard只係讓你的網站在任何瀏覽器都能正常顯示....
只要你目標的瀏覽器無異樣就其實不跟也可~

其實standard只係讓你的網站在任何瀏覽器都能正常顯示....
只要你目標的瀏覽器無異樣就其實不跟也可~ ...
神秘二代 發表於 2012-1-19 00:47

那就錯了要幾個主流瀏覽器都看起來一樣很難通過w3c的檢測,因為要效果一樣多半要用上hack,因為很多人還不打算升級他們的瀏覽器

那就錯了要幾個主流瀏覽器都看起來一樣很難通過w3c的檢測,因為要效果一樣多半要用上hack,因為很多人 ...
sonichkhk 發表於 2012-1-19 04:58

個人網站, 我比較偏好合乎W3C standard...

做野就當然要睇情形.

GraphiteCube 發表於 2012-1-18 19:32

有時係好浪費時間...例如少一個結尾斜號都會叫

不過有時間就可以跟住佢寫乜就改乜既
既然都寫得出黎,要改都唔會太難

最恐怖係跟晒 standard, 最後去到 browser 反而唔 work (以前 IE 最常見)