有關盜版問題,邊個答案先對?

有朋友問我佢用盜版軟件(正版要比錢)寫 program,寫完之後compile, 之後產生的 exe file,佢就帶d個exe file番公司自己用,佢問個 exe file 仲算唔算係盜版軟 件?有否犯法?
我幫佢問其他人有兩個答案:
1)寫出來個program(exe file)的版權係屬於我個friend, 同個寫program的軟件無關,所以冇犯法
2)用盜版軟件去間接進行商業用途(帶番公司自己用)就係犯法

請問邊個先啱?重點係我個friend有冇犯法?

我睇唔倒1同2之間有咩衝突

巳修改,請各位指教!

寫出黎係無罪的~~~
但你要負返用盜版工具的責任

1) software provider(programmer) <-- 犯法
2) software user <-- "知情" 情況下使用,犯法

總合來說是犯法了 1你要付老翻責任, 2你用老翻寫出來那個程式私人用可以,但用在商業行為也是犯法

總合來說是犯法了 1你要付老翻責任, 2你用老翻寫出來那個程式私人用可以,但用在商業行為也是犯法 ...
sonichkhk 發表於 2012-4-4 16:11

衍生物應該唔犯法
    不如問律師啦~~

總合來說是犯法了 1你要付老翻責任, 2你用老翻寫出來那個程式私人用可以,但用在商業行為也是犯法 ...
sonichkhk 發表於 2012-4-4 16:11

用老翻寫出來那個程式並不犯法.正如你用翻版word打你自已創作既劇本,並不會因為你係用翻版野寫個劇本,咁人地用你個劇本拍戲就變成犯法.

而library/framwork 好多時係跟個OS,你唔好link埋第三方有版權問題既library落你個exe就得