新手學C programming, 有冇好的website / 書 / 課程推介比小弟, 萬分感激

新手學C programming

上堂阿sir 講完都係明啲唔明啲

返到屋企睇課文, 又係明啲唔明啲

到做功課時, 啲program 都唔可能完全run 到, 睇返課文例子都唔係好明, 攪到啲功課差啲肥

有冇好的website / 書 / 課程推介比小弟, 萬分感激

(本人只係差不多廿年前的中學學過BASIC, 之後再冇接觸過任何programming language, 現在想讀返個Bachelor of computing 再學感覺很難catch up, 好唔理解, 我係咪應該轉field???)

Thanks

C Programming A Modern Approach和The C Programming Language都OK,後者為不少大學選用的TEXTBOOK

你年紀應該同我差唔多, 敢問一句, 點解你會揀呢科黎讀呢?

新手學C programming

上堂阿sir 講完都係明啲唔明啲

返到屋企睇課文, 又係明啲唔明啲

到做功課時, 啲pro ...
村上麗奈 發表於 2012-4-5 16:30

你年紀應該同我差唔多, 敢問一句, 點解你會揀呢科黎讀呢?
jaffeling 發表於 2012-4-5 17:26

見人生仲有時間, 想用工餘時間讀個大學學位返嚟 (因為本身冇大學學位)
本身鍾意電腦 (eg, 砌機, 玩吓software, 幫人整機, network, etc...)
咪諗住讀computing and networking, 點知第一個course 就觸礁出事, 好似完全跟唔上咁, 自己好似好白痴咁,明啲唔明啲, 好辛苦

回復 4# seasky

你又係同我一樣對C programming 跟唔上?

不妨交流一下, 因為我好唔開心, 第一個course 就觸礁出事, 好想放棄

唔係, 20年前學完C, 到早幾年至有機會應用, 無用一排怕放低又生疏咋~
seasky 發表於 2012-4-5 17:44

不如交換 msn 交流下吖, 因為我極需要人幫我

而且出面啲電腦學校 eg FEXA, uniXoft 都冇教C, 所以好無助

廿年前的中學學過BASIC
十三 發表於 2012-4-5 17:44

上面已經答了