你地公司有無升上 Java 8 ?

聽到有個 friend 仲要 main 緊 java 1.4 (4)  嘅 System

替啲Friend + 係嗰度做既Programmer 可憐,真係脫節到無哂癮...

上左Java 8 之後 rewrite 哂所有之前係  Java 7 強行寫嘅 functional programming ,清新哂

Java 8 終於唔洗再對個 null 字,真係爽到喊~

各位 Ching 真係要快啲上 Java 8

冇計,成本高,升java 或涉及重寫修改,而更麻煩是要做一次uat.

個系統整好啲工作效率都好啲啦,
有時老闆太著重即時回報,咪唔肯整好啲野
系統既野今日唔更新,到出事更 ...
qweefb 發表於 2015-8-5 11:03

"啲野out晒仲難做"  你錯喇 已經唔係「難做」嘅層次,係請唔到人返黎做

要搞啲極舊system ,可能請左返黎做個零禮拜 頂唔順就走  

聽啲師弟講 今年 PCCW 要用到 16k 請 fresh grad 入職,零經驗,但求有個人學

如果真係白紙一張,貪個 16k 入去長做,之後條路一定好堪坷

寫Android上唔到. ~_~"
上左隨時有一大堆野行唔到..

系統既野今日唔更新,到出事更 ...
qweefb 發表於 2015-8-5 11:03

我同意樓上所講, 應upgrade得upgrade.
跟得太貼不是好事. 尤其係 Java 被 oracle 收購後.
CVE 顯示近年涉及 JRE 的安全漏洞大幅上升
java7 去到 update version 45 仲有成 100+ 個關於 security 的 bugs, 大部份 bug fix 也 merge 到 java8
java8 比 java7 改變實在太多, lambdas, streams framework
java8 有幾多還沒有被發現的安全問題, 有待勇士們開發.

利申: 公司用緊 Java7

邊有可能更新得咁快,而且Internal野用得就ok,d code整靚D又無錢賺
你做過老細你就知

不過無話一條policy ...
梁炳 發表於 2015-8-3 16:44

系統既野今日唔更新,到出事更新咪仲麻煩
啲野out晒仲難做

邊有可能更新得咁快,而且Internal野用得就ok,d code整靚D又無錢賺
你做過老細你就知

不過無話一條policy ...
梁炳 發表於 2015-8-3 16:44

做老闆更應該著重員工士氣   

一個長期用嘅 internal system , 連做都做得唔好,邊會有士氣,

講真呀,如果第一日返工知道要寫 java 1.4 , 我估我第二日就 quit 已經唔洗諗,

你做過老細你就知

不過無話一條policy用到老,應upgrade得upgrade,無穿無爛就咪鬼搞佢喇
所以呢D人才先咁難揾

其實有啲大公司真係好短視,一個長期用嘅 internal system 都抱住 「用到就算嘅心態」,

脫左節太 ...
hihihi123hk 發表於 2015-8-2 23:38

>>>其實有啲大公司

應該係大部份