我都講左, 我果句係有 performance issue 既.  係唔理 performance 寫出黎.
同你果句都係, 做到答案, 唔 ...
Super169 發表於 2016-4-1 00:41

以下只係個人經驗:
唔太喜愛 exists (id>id) 呢個 pattern, 唔太直觀

就算
SELECT
FROM (SELECT *, ROW_NUMBER().....  FROM .....)
WHERE row_num = 1
呢個都其實係 oracle 好常見的 pattern
asktom 好, stackoverflow 好, 都好常見呢個答案

以下只係個人經驗:
唔太喜愛 exists (id>id) 呢個 pattern, 唔太直觀

就算
SELECT
FROM (SELECT * ...
snoopy11hk 發表於 2016-4-1 00:48

問題在於行到同好唔好既分別.  之前講過, 交功課既 OK, 無問題的.

我想知 Oracle 接唔接受我 #38 果句 (改番用 rowid):

SELECT recnum, input_date, account_no, product_cd, agent
  FROM <table>
WHERE rowid IN (SELECT min(rowid)
                    FROM <table>
                                   GROUP BY account_no
                                 )

呢句係原本 GROUP 果句拆成 sub-query 既寫法.  等同於我 group by having rowid  = min(rowid)
不過, GROUP BY 果下, 無 SELECT account_no, 唔知 Oracle 受唔受.

1/2: 夠資料就做到, 唔夠就要答做唔到.  唔好意思, 好難接在不確定情況下, 是旦比一條人都叫答案.
      ...
Super169 發表於 2016-4-1 00:45

1,2/: Oracle 自己有 mechanism, 果 D 唔深入探討
我自己個 fault tolerance 就係真係好 exceptional 的錯都無計
generally 99.9999999% 無事就 ok

3/ 呢個 Practice 基本上係 best practice..
所以我唔會再點 tune

4/ :你個思維係 procedural, 我的係 set operation, 無咩野好比較

問題在於行到同好唔好既分別.  之前講過, 交功課既 OK, 無問題的.

我想知 Oracle 接唔接受我 #38 果句  ...
Super169 發表於 2016-4-1 00:56

呢句照睇 oracle 係compile 到 run 到
如果你想以 performance 講的話, 呢個就正正最好代表
一個 SELECT... FROM WHERE ROWID , 即係一個 row id access
之後一個 inlist  的 select, 即係第二個 table scan

即係 total 1.5-2 table scan

而我的 solution 就係一個 table scan + 一個 window sorting

其實真係好睇個人喜好
但我個人就覺得用 window sorting 好直觀, 唔洗諗太多野

但同一樣的道理, oracle 都可以 insert 錯 sequence
所以要解決呢個問題, 一係改 DB setting, 一係改 table schema
呢個唔係 programmer/software developer 要解決的 level.

1,2/: Oracle 自己有 mechanism, 果 D 唔深入探討
我自己個 fault tolerance 就係真係好 exceptiona ...
snoopy11hk 發表於 2016-4-1 00:57

你果個唔係乜野 exceptional 既錯, 係亂咁將 D 野比人.  
連會比邊條 row 出黎自己都唔肯定, 咁都叫 99.99999999% 無事?  你真係咁好彩?

行唔到既好易知, program 未出街就應該執走左.  但係 performance issue 往往係用左一排至會出現, 好多人都忽略, 但唔代表就係好既.    可能我對慣既 table 都係好大 volume, 有錯既 SQL 試兩試就睇得出, 基本上睇 SQL 只係睇 performance.

或者只可以咁講, 真係你好好彩, 可以唔去諗 performance.  
但係, 我相信你將來總有一天, 要學下對 performance 負責任的.

回覆 54# snoopy11hk

無錯, 我果句會 scan 兩次, 如果一句 group 做到, 睇 optimzer 係有可能一次 scan 就得, 可惜 Oracle 唔受.
只好拆開先搵 min (掃一次), 再搵番 D row 出黎(掃一次), 結果要掃兩次.  
因為假設無 index, 每一次都要掃哂至知, 所以要掃兩次.

但係同 sort 比, sort 肯定無可能快過一次 table scan, 而且係慢好多.
我諗你讀書點都有寫過 sorting 既 program 掛, sorting 同 搵 min 既分別有幾大, 你真係唔知?  係既話真係無野好講了.

做唔到同唔去做係兩回事, programmer 除左要寫個 work 既 program 出黎, 亦都有負責任寫好佢.
performance tuning 係其中一個好重要既環節, 亦係 programmer 應該要識既.
呢樣野唔可以話個人喜好, 對成個 system 影響可大可小.....除非只係做下功課, 有問題都只係影響自已既成績.

至於你講到話 oracle 都可以 insert 錯 sequence, 好似有點過火了.
如果我之前講既野有得罪之處, 請多多包涵.  希望大家理性點.

唔好意思, 唔知 ching 可唔可以幫忙試多樣.

之前話呢句 xyz 無用 aggregate function 包住唔得, 我都明白既, 因為 group 既結果唔可以出現 duplicate row under 個 group.
  1. SELECT rowid, account_no, x, y, z
  2. GROUP BY acount_no
  3. HAVING rowid = min(rowid)
複製代碼
咁如果用個 min 去包住佢地, 又得唔得呢?
  1. SELECT rowid, account_no, min(x), min(y), min(z)
  2. GROUP BY acount_no
  3. HAVING rowid = min(rowid)
複製代碼
我唔係話呢句好, 因為多左個多餘既 min, 睇 code 會亂.  而且又無端端 call 多層.
我只係想知道下 Oracle 食唔食呢個 syntax, 因為相對 sub-query 果個, 呢度有機會快 D.
而且 optimizer 有可能做到scam table 一次, 再 dummy scan result set 一次就得.

回覆  snoopy11hk

無錯, 我果句會 scan 兩次, 如果一句 group 做到, 睇 optimzer 係有可能一次 scan 就 ...
Super169 發表於 2016-4-1 01:30

1/ window sort 同 sort 有分別

2/  1.5-2 個 table scan 快定 1 個 table scan + window sort 快, 其實係 case by case 仲要好 marginal
, 不值一提

3/    無過左火, non deterministic 的意思就係咁簡單
你就算 select 出黎唔同時間都可以唔同 order
只不過你好少時間會見到真係唔同咁解

要講到好 detail 我就真係唔想講, 係呢個 post 都唔需要, 所以我唔想搞到太 complicated 要講呢 D
最簡單, 你落個 Primary Key 落去, 佢成個 natural sorting 都會變哂

落 index 好似又會

1/ window sort 同 sort 有分別

2/  1.5-2 個 table scan 快定 1 個 table scan + window sort 快, 其實 ...
snoopy11hk 發表於 2016-4-1 01:58

呢度有樣野我講錯左, 要更正番.  
我果句 SQL, 應該唔係 2 次.  可以係好多次, 又可以係好快.
原因:
兩次只係講 main table, 但係佢仲要去搵 result set 對, 如果第一下出既 result set 好大 (完全無得 group), 就會變左 每條做一次 search, search 結果係 1+2+3+4.... 即係 n 條 row 就對 n(n+1)/2 次.
但又有可能好快既原因, 係要睇 Oracle 既設計.  一般 rowid 都係 index 左既, 正路 SQL server 如對 where 既 field 係 index 左, 佢會由 result set 搵番轉頭.  就變成係 scan result set 再 index search main table.

唔好下下 case by case 就算, 係咁簡單, 就唔駛日做 tuning 喇.
可能我會令你煩左 D, performance 既野, 同樓主既要求無關.
不過, 習慣左成日要 tune 野, 睇 SQL 第一時間係睇會唔會慢左, 無 index 既 table 比較少玩, 樓主既 case 就當成係咁去諗.

呢度有樣野我講錯左, 要更正番.  
我果句 SQL, 應該唔係 2 次.  可以係好多次, 又可以係好快.
原因:
兩次 ...
Super169 發表於 2016-4-1 02:14

基本上有 D 題型的問題, 用 pattern/cookbook  就 ok , 唔洗特別去諗 tuning
唔係最快都會係快

倒不如留番時間, 有時 D complex 的 query 連 optimizer 都搞唔掂先出手啦
果 D就真係好哂時間 同心機