本來唔想再回 SQL 既野, 不過有 D 工作態度既問題, 都係忍唔住口.  
可能大家做野既取態唔同, 如果明知 ...
Super169 發表於 2016-4-2 03:02

有得唔做梗係唔做啦,
保障自己的 assumption 係人都識寫啦

我都無叫你比舊垃圾俾人
但在商, timely delivery 都好重要,
無可能下下都 estimate 得好足 D 野

有得唔做梗係唔做啦,
保障自己的 assumption 係人都識寫啦

我都無叫你比舊垃圾俾人
但在商, timely del ...
snoopy11hk 發表於 2016-4-2 03:11

所以我咪講左, 呢個係取態問題囉.  無話邊個對錯的, 每個人都可以有自已既選擇.
我只係想比個忠告你, 對自己既 program 負責任.

我既選擇係寧願唔做, 都唔會明知垃圾出比人.
個客唔講道理要你做既, 一係就講明有乜問題, 大家 black and white agree 左至去, 否則最多唔做佢既 job.  

自己唔知無得講, 明知係垃圾出比人, 做臭自己不如唔好做, 時間絕對唔係一個借口.
做得呢行, 自己要識得計 resource.
如果係自己計得唔好, OT 都追唔番, 咪直接同個客講認衰. 個客要嘈, 甚至要賠都無計.
Timely delivery 既大前提係無做錯野, 唔可以因為無時間趕出貨就比件垃圾人.  呢個只係借口, 唔係理由.

當然, 大家取態唔同, 你絕對有權選擇只係睇準時交貨, 無話對定錯既.

所以我咪講左, 呢個係取態問題囉.  無話邊個對錯的, 每個人都可以有自已既選擇.
我只係想比個忠告你, 對 ...
Super169 發表於 2016-4-2 04:12

多謝塞錢入袋

table 本身有記錄每條 record 既row number 的, 唔駛特別加.
我叫日日野 發表於 2016-3-30 22:53

Oracle 嘅 rownum 同 row_number() 應該唔係用嚟攞 "所有 account 既第 n 條 record" 囉.....

請教各位ching, 我有個 table如圖(有顏色的部份),
每個 "account_no" 我只係想出佢第一條既 record, 其他唔 ...
我叫日日野 發表於 29/3/2016 15:58

oracle有個rank()嘅function,應啦做到你嘅requirement

oracle有個rank()嘅function,應啦做到你嘅requirement
柏斯 發表於 2016-4-17 15:53

RANK() over (partition by) 唔得
因為會出現DUPLICATE RECORD

Select a.ID
, a.score
, rank() over(order by score desc)
from table a;

ID  SCORE  Rank
1    100       1
2    99         3
3    100       1

當你用RANK=1 抽RECORD 時,就會將ID=3, ID=1兩條抽晒出黎

睇一個咁簡單既問題有咁多個reply,就知有花生食

睇一個咁簡單既問題有咁多個reply,就知有花生食
ykmran 發表於 2016-4-18 23:01

齊齊食花生先