[其他] 公司人手得2條友,整app用hybird係咪最好出路?

試過整完Pure Native Java Android App
公司班離地怪就要IOS版
到IOS出爐
佢地就投訴點解電腦用唔到,我地要web版
瀨過一次野後
宜家多數野用webview+bootstrap包住佢就算
如果想玩下Ionic有冇得諗?
始終覺得webview長行落去唔係辦法
功能上有啲野做唔到Pure Native 咁

2條友整哂 android 同ios?
整左幾耐呀?

ionic 功能上好似好多限制, native功能要裝plugin, 只係接觸過少少ionic 1

所以先有React, React native,建議你認真睇下
不過learning curve唔低
但至少UX比Webview好,因為始終係用番native component,只不過logic係用JS寫

2條友整哂 android 同ios?
整左幾耐呀?

ionic 功能上好似好多限制, native功能要裝plugin, 只係接觸過少少 ...
52008498 發表於 2017-7-14 22:44

2個月2條友整哂 android 同ios 仲有 web
個app主要係call server php再去DB最後return result
不過android 係越黎越多requirement下都越行越慢
再加上新server 竟然仲慢過舊server

2個月2條友整哂 android 同ios 仲有 web
個app主要係call server php再去DB最後return result
不過android ...
F14 發表於 2017-7-14 23:20

咁ionic 都岩用, 起碼唔洗分2邊寫

咁ionic 都岩用, 起碼唔洗分2邊寫
52008498 發表於 2017-7-14 23:27

ionic好似要錢
公司未必批

回復 1 #F14

電腦(pc/mac)可以用android模擬器  

via HKEPC Reader for Android

回復 6 #F14

ionic 邊洗錢… 亦唔覺得要課金用佢d特別service。

基本上ionic已經有好多測試過既native plugin,有需要你亦可以自己寫。

我自己一條友由backend crud, api到app都係咁做。

via HKEPC Reader for Android

試過整完Pure Native Java Android App
公司班離地怪就要IOS版
到IOS出爐
佢地就投訴點解電腦用唔到,我地要 ...
F14 發表於 2017-7-14 22:28

Ionic 啦

佢套 Angular component base 已經好過你用 jQuery
佢套 原生套 css 已經好過用 bootstrap
用 TypeScript + Intellij Ultimate 已經好過用 Pure Javascript

Ionic 可以滿足到啲 information driven 嘅 App

另外 ionic 其實唔洗錢

HKEPC Ionic Reader 就係其中一個例子 又係度賣廣告添

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPad

Ionic 啦

佢套 Angular component base 已經好過你用 jQuery
佢套 原生套 css 已經好過用 bootstr ...
hihihi123hk 發表於 2017-7-15 12:23
高手,想請教下如何入手ionic