新手android app上架問題....

google play 上架會test app.....
點填a/c & pw俾佢login入個app......
唔明佢個resource name填D咩....

R.id.etIdxxxxx ???就error...
剩填etIdxxxxx 就test時報搵唔到個resource....

pls help.....
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

就咁入txtUsername 或txtPassword,唔洗R.id,照計無問題
firebase test lab 都係咁入,一樣搞掂

就咁入txtUsername 或txtPassword,唔洗R.id,照計無問題
firebase test lab 都係咁入,一樣搞掂 ...
s.friday1004 發表於 2018-2-1 00:55

感謝回覆.....
R.id.etIdtelnumber
R.id.etIdPassword
R.id.btIdConfirm

感謝回覆.....
R.id.etIdtelnumber
R.id.etIdPassword
R.id.btIdConfirm
專業收買佬 發表於 2018-2-2 00:27

你個activity係咪直接load xml layout?
定係你用program code之後再加上去?
如果後加落去係未必認到

另外, 如果你加左類似splash screen既物體, 佢都可能會認唔到

你個activity係咪直接load xml layout?
定係你用program code之後再加上去?
如果後加落去係未必認到

另 ...
KinChungE 發表於 2018-2-2 11:48

咁得得唔得.......

咁得得唔得.......
專業收買佬 發表於 2018-2-2 15:39

我估唔得, 因為佢只會響MainActivity入面搵, 結果當然搵唔到

我估唔得, 因為佢只會響MainActivity入面搵, 結果當然搵唔到
KinChungE 發表於 2018-2-2 15:43

有無計......

趁有人入黎理我.....順便問多條問題....
handler 係main thread 要用weakreference....
係其他thread係咪唔使 ???

handler 係main thread 要用weakreference....
係其他thread係咪唔 ...
專業收買佬 發表於 2018-2-2 19:41

唔係你講我都冇留意呢樣野
之前仲成日new Handler().postDelayed()
睇黎要改改先

不過上網睇, suggestion係盡量static佢, 唔好做instance varible

係其他thread係咪唔 ...
專業收買佬 發表於 2018-2-2 19:41

睇你要做乜
一般call api 可以用 async task , 或者包含json parser 既 retrofit library
同埋如果你唔係掂thread pool 你應該唔洗自己控制其他thread
如果要做concurrent, 唔建議自己搞thread pool control (包你想死)
可以玩 kotlin 既coroutines 或 reactive x