想寫個online shop 嘅網頁不過....

想寫個online shop 嘅網頁不過我有呢幾個問題

應該自己寫 定係靠d 好似wix 果類型嘅公司

如果我上網見到有d 網做得唔錯,我有冇咩方法可以睇佢係自己寫還是用其他如wix 既寫呢?

shopify 啦

回覆 1# h!m

或者開個hosting account, 裝Opencart 加個Journal theme都得,OC唔駛錢,個theme好似50美金左右吧, 冇咗個theme就煩好多, 佢好多嘢可以set, 唔駛再搵其他plugins或者要自己寫

shopify 啦
s001168 發表於 2018-2-25 02:25

Shopify 好貴 唔化算

回覆  h!m

或者開個hosting account, 裝Opencart 加個Journal theme都得,OC唔駛錢,個theme好似50美金 ...
bbsen 發表於 2018-2-25 13:56

呢堆野都唔太熟悉 師兄可唔可以講講 係邊到開個hosting account?  opencart 好像唔支援mac 機

呢堆野都唔太熟悉 師兄可唔可以講講 係邊到開個hosting account?  opencart 好像唔支援mac 機 ...
h!m 發表於 2018-2-25 10:54 PM

Hosting Account 則搵啲租機服務(如租 Amazon AWS,由頭到腳全部自已起;有啲就有個 Control Panel 俾你,但可能指定支援某啲 Language, 某啲 DB),所以你用 Mac 都其實冇乜所謂,有乜都係 Up上隻 server 做嘢。
以前有用過 cuccfree 免費玩過︰
http://cuccfree.com/

呢堆野都唔太熟悉 師兄可唔可以講講 係邊到開個hosting account?  opencart 好像唔支援mac 機 ...
h!m 發表於 2018-2-25 22:54

誇張咗喎

Openchart PHP-based, Mac 機點會行唔到,自己 Local 部機裝番 PHP + Nginx,就可以直接開始試 Openchart   一蚊都唔洗比

如果呢步都做唔到的話, 從 Business 角度考慮唔建議你自己寫。

除非你檔 Onlineshop 仲未有商業價值或者當自己當練手咁去做,咁就值得去學,有心學有朋友指點,一年時間應該做到啲「用得」嘅野出黎

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

通常自己做都係用Opencart / Woo commerce / Magento之類左改右改整出黎, 好少由頭自己寫
除非好大生意, 否則都唔建議自己由頭寫

回覆 5# h!m

求其godaddy果d都得啦,好多服務都用到,download個新版opencart上去就得 (佢provide果個可能唔update) 。
你係要心搞好快可以起到個site,opencart出面有人幫人裝都收千千聲,你第一次自己搞可能要摸索,第二次熟咗裝可以快過打針, 根本唔使搵人幫手。Journal theme 好多functions都有晒,又有tech support, 好過你逐個逐個plugin買。

自己寫, 寫到幾時?
會唔會有Vulnerabilities?