[其他] 而家用咩language多/好?

Kotlin ? Scala? Javascript? Groove?

你問多我就真係唔知
你問好, 我會推LISP

LUA用落最順手
基本用落邊度都得

多 - javascript/node, java, C#

你問多我就真係唔知
你問好, 我會推LISP

以前寫autocad script既時候用過一陣子,不過我覺得個syntax唔user friendly。

Kotlin ? Scala? Javascript? Groove?
goshigoo 發表於 2018-10-17 11:37

講多人識的話唔可能夠 javascript 或者 Python多;

但講多「 Production 用緊」,Kotlin 有Android 生態加持,愈黎愈多,陣風亦吹緊去 Backend   

講好的話,我會推 Kotlin。由語言設計上 + IDE Tools Support 解決咗好多好多問題,再加上 Kotlin 係 industrial purpose language 而非 General purpose 係好寫好 X 多,stdlib 好多好有用嘅Function 已經存在唔洗再自己做,FP 到 OOP 都照顧週全

Kotlin 1.3 嘅 Co-routine 會係 Game Changer   比 Go lang 更好寫

遲啲 Kotlin/Native 上到 1.0 寫到 Native Binary 唔洗靠 JVM 嘅時候,又會係另一個世界

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - iOS(2.3.3)

咁好? 但遲啲係幾時先?  如果3,5,7年, 咁呢幾年點算呀..........
seasky 發表於 2018-10-18 09:46

學左一隻先la, 識左一隻要轉lang 時會好易上手返

我自己就寫開 C# / swift / js(node.js & vue.js)
己放棄掉 PHP

現在都睇緊Kotlin

咁好? 但遲啲係幾時先?  如果3,5,7年, 咁呢幾年點算呀..........
seasky 發表於 2018-10-18 09:46

三個方向黎

Kotlin/JVM 兩年前 2016年秋上咗 1.0,2017年秒被 Google 採用成為 Official Develop Android 嘅 Language,而家上咗 1.3M (1.2 Production 中),幾個月內會上埋 1.3

Kotlin/Native 估計兩年內會上 1.0

Kotlin/Js 唔太睇好

公司當年岩岩係 Kotlin 1.0 出嘅時候要出 Android(本身只有 iOS),然後當年做 Research 發現 Jake (Android 大神)勁推 Kotlin,就開始起啲 Toy Project 試+學,發現同 Java 比已經係兩個世界;用 Java 寫 FP 嗰種痛寫 OOP 嗰種 Verbose 全部解決咗

最後2016年尾成功幫公司出 Production Android in Kotlin

PS 而家做緊 Kotlin Backend     同時要 Train Android 同事

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - iOS(2.3.3)

三個方向黎

Kotlin/JVM 兩年前上咗 1.0,而家1.3M1 (1.2 Production 中)

Kotlin/Native 估計兩年 ...
hihihi123hk 發表於 2018-10-18 09:56

Native 有睇頭好多~~