想請問,如果一間小型既傢私店,去自己set up MYOB,有無可能?

前提老闆唔會畀錢請IT人攪,所以想問下,
係咪高難度任務?
謝謝~

前提老闆唔會畀錢請IT人攪,所以想問下,
係咪高難度任務?
謝謝~
IGO 發表於 2018-10-24 20:49

https://www.myob-hk.com/download/trial-download
有試用版, 試左未知

有試用版, 試左未知
Yucie 發表於 2018-10-24 21:05

非常謝謝你,
但我想再請教一下,
可否同大陸個倉同步使用,見到同一樣的inventory?
即係大家個倉存都同步?
因為前公司,佢可以link up一齊睇到..,互相都可以用對方個AC咁

你要同步2 個地方DATA 就要SERVER 處理DATABASE
係公司SETUP 個SERVER(我估你公司都唔會嫁啦)
唔係租個WEB SERVER, 然後用MYSQL 處理
不過你都講公司都唔會點出錢比人寫PROGRAM,
你用果D 都係預左唔好期待有咩同步效果啦

你要同步2 個地方DATA 就要SERVER 處理DATABASE
係公司SETUP 個SERVER(我估你公司都唔會嫁啦)
唔係租個WEB  ...
Yucie 發表於 2018-10-24 22:04

原來如此,咁我氹掂佢用MYOB算 嬴了..

多謝指教..

原來如此,咁我氹掂佢用MYOB算 嬴了..

多謝指教..
IGO 發表於 2018-10-24 22:18

如果比我選, 我連MYOB 都唔推比佢.
一陣個PROGRAM 有咩頭昏身興或者有人唔識用搵自己來攪
話比佢知攪唔惦就算(我唔知你係唔係IT 方面)

如果比我選, 我連MYOB 都唔推比佢.
一陣個PROGRAM 有咩頭昏身興或者有人唔識用搵自己來攪
話比佢知攪唔惦 ...
Yucie 發表於 2018-10-24 22:29

其實我係新入識2星期咁,咁佢又好想改進下處理單方便,
因為佢地仲用手寫單..,因為真係做多好多好多功夫,真係救命....

myob快靚正,又易處理inventory,不過係小弟IT功力唔得.

其實我係新入識2星期咁,咁佢又好想改進下處理單方便,
因為佢地仲用手寫單..,因為真係做多好多好 ...
IGO 發表於 2018-10-24 22:39

比我就用EXCEL 寫單算
你又唔係做得耐, 第日一句唔好彩要走
交代果時又係煩

P.S 再加多一句, 我以前辭左職,  舊公司仲打來問東問西
我估你走左, 接手果D 人唔識, 打電話問你仲煩
你都係唔好攪咁多野, 唔做唔錯, 越做越煩.......