[轉貼] [on.cc東網]IT畢業生起薪1.6萬 人工增幅6.2%跑贏大市

[on.cc東網]IT畢業生起薪1.6萬 人工增幅6.2%跑贏大市
全文見: https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0218_00822_001.html

人事顧問公司Adecco今日(18日)發表有關中、港、台三地的薪酬調查,顯示資訊科技成為香港薪酬增幅最高的行業,增幅達6.2%,跑贏大市。展望今年,該公司預計相關科目的大學畢業生平均起薪達1.6萬至2萬港元。最搶手的職位為軟體工程師、軟體測試工程師及IT項目管理經理。

隨港府加強投資創新科技,該公司預計,未來4至5年可創造5萬個職位空缺,惟香港創科業界面對青黃不接問題,有僱主反映需花1年時間以上才可成功聘請心儀員工,而今年香港資訊科技職位空缺達9.2%。

.... more .....

另外,業務及行銷成為薪酬加幅第2高的行業,增幅達4.6%,主要因為配合科技發展,不少品牌需利用新科技作銷售,故需有相關經驗及知識的人員加入業務及行銷團隊。

中國/台灣IT != 香港IT

香港IT 月薪8千加班無補水
要求精通數據庫, 編程, 網頁, UI, 網絡, 吹水
包括但不限於打雜, 整電腦, 搬電腦...etc

中國/台灣IT != 香港IT

香港IT 月薪8千加班無補水
要求精通數據庫, 編程, 網頁, UI, 網絡, 吹水
包括但 ...
gakko 發表於 18/2/2019 22:29

的確呀人事管理無講是乜 platform 啦....
PC 嗰啲 空缺 應該不會人工高, 除非大公司!

可以不做IT都得 , 最好做別的行業。無論你幾喜歡「跑步」,就算每日都可以食住「麵包」跑步,好快便會累。

可以不做IT都得 , 最好做別的行業。無論你幾喜歡跑步,就算每日都食住「麵包」跑步,好快便累。 ...
七彩小生 發表於 18/2/2019 23:06

咁 做高層 日日夜夜 不斷 講講講, 都會 累 的....  大致都是 腦過勞->腦疲勞!
所以 大家 多休息... 勿玩咁多手機啦! 記住 熄機 熄機 熄機!

...月入6萬育2兒40歲男被炒 為養家...去快餐店做

【人到中年要能把壞日子過好】月入6萬育2兒40歲男被炒 為養家再拼搏:唔介意去快餐店做
全文見: https://hk.news.yahoo.com/%E3%80 ... 4%B7-043005004.html

.....  more ....

把握機遇 迎來事業轉捩點

佢唔係一開始就從事專業,中學畢業後嘅第一份工係倉務員;之後佢機遇巧合下見過電腦中心嘅招聘啟事,就膽粗粗去試。佢唔介意朝10晚10、六天工作、只有4000蚊月薪,形容一年間學咗好多電腦嘢;佢後來又做過售貨員賣電腦,之後覺得自己仲年輕仲想學嘢,所以又讀咗個課程「轉跑道」,轉而從事設計行業。

佢做咗一年設計後,開始想做更多平面設計以外嘅工作,更想做嘅係網站相關工作;佢再讀電腦相關課程,之後入咗間新開嘅公司,正式入咗電腦行業。佢繼續爭取機會,進一步做同影片有關嘅工;其後更被招攬到一間美國公司做(即係佢最後做緊嘅公司)。

一個接一個工作挑戰 體會不同國家同事處事

喺呢間公司做咗11年,佢喺外國嘅日子好多,要面對不同國家嘅同事、客人,例如:美國、日本、韓國、東南亞各國等,挑戰一個接一個:外國人歧視、語言熟習問題、人事鬥爭、無間斷嘅麻煩電腦問題。對於呢一切,佢都沉著處理,更有深刻體會:「美國、歐洲係諗方法去解決問題;中港台、東南亞就係諗方法去防止問題。」

人工6萬被炒:公司只當員工係一堆數字

佢被炒之前大約6萬蚊月薪。回望過去,佢話一直都無計較過人工,入職時已係人工較低。佢自覺自己唔係專才,所以唔介意做豬頭骨、蝕底嘢,做到嘅都會做。佢嘅工作原則係唔擦鞋,唔會為啖氣,唔會為嘈而嘈。而今次被炒,佢形容人工「補足有突」,其實算「開心走」。

.... more ....

可以不做IT都得 , 最好做別的行業。無論你幾喜歡「跑步」,就算每日都可以食住「麵包」跑步,好快便會累。 ...
七彩小生 發表於 2019-2-18 23:06

當行路成為習慣

企係度反而唔舒服

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

當行路成為習慣
企係度反而唔舒服  
hihihi123hk 發表於 19/2/2019 00:33

搵個 平衡點 啦!

D顧問新聞成日講到IT 點好點好 ,
哄人讀哄人入行做隻狗 ,
不過D公司根本吾介意請個人係識做野定係HEA 做 .

BTW  , 講真公司請 IT狗返來係用來頂獲 , 係爆事件前請幾個返來 ,
然後爆獲時就炒幾個 IT狗交代 , 所以好多公司請IT狗係學歷不拘.

識諗的唔會諗IT行業, 尤其係做開發.
D 公司偏向請後生. 人工又唔係特別高.
又要不斷去追, 停幾個月, 已經唔知道出左幾多framework, library. 用開的工具/語言已經upgrade左幾個version, 立即脫節, 呢行真係好攰, 係攰一世.

而家難請IT人係合理. 最幣係好多公司唔捨得畀高D人工請IT人.