想搵個處理文字能力強, unicode support得最好既language

我以前寫落一個軟件, 主要係用黎處理text file
軟件係用Java寫的, 選Java主要原因係當時比較熟Java, 同埋Java係原生unicode, 再加上當時喜歡將文字儲存無UTF-16LE, 而Java的原生unicode又正正係UCS2, 所以選左用Java寫

不過時至今日, language已經唔係問題, 隨便一隻language, 甚至係未學過既language, 我都識寫, 再加上我手上既txt file已經唔係只有UTF16LE, 也有UTF8, 所以比我再揀的話, 唔會再用上面所講既理由做選擇

而今日正正要面臨再次選擇, 我打算改進軟件功能, 準備改program, 甚至重寫
我可以在現有java上做改進, 又或者用另一個language重寫, 會點做取決於得到咩答案

如果重寫的話, 我本來打算用python, 因為python等級比java高, 就算做同一件事, code就係要比java簡單, 但後來覺得, 始終重點都係處理文字能力同埋unicode, 所以都係以這兩個能力來做決定

我以前寫落一個軟件, 主要係用黎處理text file
軟件係用Java寫的, 選Java主要原因係當時比較熟Java, 同埋Ja ...
3ldk 發表於 2019-3-4 11:39

既然原本用 Java,何不試下轉哂用 Kotlin  

Kotlin 都好值得用,Kotlin 同 Java 比的話,個 Program 愈大就愈顯得出眾

有 Intellij Auto Conversion,可以好快上到手。

不過個人建議成份 Kotlin Doc 睇一次先   Kotlin 好多新 Language Features Java 完全冇

另外,「處理文字能力」理論上由 Library 提供,本身 General Purpose 嘅 Language 點會無端端特登設計成「處理文字」,除非你自創一堆 DSL in 某隻 Language (Kotlin 可以做)去做處理再 Open Source 貢獻世人

所以當你有一個好好嘅 Dependency Management 就唔需要煩加 Library,Gradle + Kotlin 會係一個幾好嘅起手

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

既然原本用 Java,何不試下轉哂用 Kotlin   

Kotlin 都好值得用,Kotlin 同 Java 比的話,個 Progr ...
hihihi123hk 發表於 2019-3-5 09:09

我有寫開kotlin
如果keep返java code, 的確唔排除會轉成kotlin, 但目前好似未搵到理由keep返java/kotlin (當然, 亦未搵到理由轉其他)

「處理文字能力」理論上由 Library 提供, 依點無錯, 基本語法點會幫助處理文字呢? 所以上面問既, 係包括埋library, 而library範圍, 亦包括std同3rd

同埋我所以會咁問, 因為我見過有一個咁既說法
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... B%E8%AF%AD%E8%A8%80
當中有提到
"有許多用於特殊用途的語言,只在特殊情況下使用。例如,PHP專門用來顯示網頁;Perl更適合文字處理;C語言被廣泛用於作業系統和編譯器的開發(所謂的系統編程)。"

雖然我唔知Perl點解更適合文字處理, 但既然有咁既說法, 咁我用"目的"去選擇語言, 應該無錯

至於unicode更是如此, 我曾經覺得自己唔會選擇要用interrupter的語言, 例如java, python, ruby
如果要用, 一定要用c, c++, go 依類
亦真係試過用C去寫, 結果要搞unicode真係非常麻煩
結果都係乖乖地, 用適當既工具去做適當既事

我有寫開kotlin
如果keep返java code, 的確唔排除會轉成kotlin, 但目前好似未搵到理由keep返java/kotlin ...
3ldk 發表於 2019-3-5 17:02

唔係咁講

有 Language Features 先做到好寫嘅 DSL

例如 DSL 想寫成咁

open file “test.txt” {
    transform “/a-z/“  toUpperCase
    save “UpperTest.txt”
}

隻 Language 如果冇 infix 功能及 Builder scope 例如Java 根本寫唔到

最多只可以寫成咁

open(file(“test.txt”))
.transform(“/a-z/“, toUpperCase)
.save(“UpperTest.txt”)

不過寫 DSL 好考功架以及 Domain Driven 設計,對 Programming  技巧要求好高,無返咁上下設計唔出 Powerful 嘅 DSL

如果你想 Heavily Reuse 「處理文字能力」,起一壇 DSL 就最好不過

你問我,就算係 Java 轉去 Kotlin,本身已經可以有好大改進空間,唔係單單只 Syntax 轉換,大部份情況下成個解決問題嘅方法可以寫得更高層次

只不過好多人冇深入了解過 Kotlin ,連比到啲咩 Language Features都未知,跳唔出個框,自然諗唔到可以做成點

Btw, JVM 其實好強大 如果唔係去到要撩 Pointer 咁做 Optimization,JVM Desktop Application 嘅適用程度應該有 99.99%,差在識唔識寫

不過而家大部份 Retail App 都轉哂用 Electron, 始終 React Vue Angular + CSS 寫 UI 做 Theme 實在發展得太好

除非你個 UI 要 Render 幾萬行 Data,咁先會㨂非 Electron 入手

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

Python處理unicode string的確有d問題
keyword: UnicodeDecodeError
e.g.
https://ithelp.ithome.com.tw/articles/10194277

唔係咁講

有 Language Features 先做到好寫嘅 DSL

例如 DSL 想寫成咁

open file “test.txt” {
     ...
hihihi123hk 發表於 2019-3-5 20:52

DSL 的話就用 Ruby 啦

DSL 的話就用 Ruby 啦
xader 發表於 2019-3-5 23:25

寫 DSL 唔係 static typing 已經唔洗考慮

寫 DSL 唔係 static typing 已經唔洗考慮

hihihi123hk 發表於 2019-3-6 00:06

點解一定要 static typing?

點解一定要 static typing?
xader 發表於 2019-3-6 13:34

Dynamic Typing 易寫但難 Refactor 難 Trace

DSL 需要嘅 Type 一定會設計得好複雜,如果 Trace 唔到,其實好難 Extends 落去

嘅然 Static Typing + Type Inference 已經做到 Dynamic Typing 嗰種方便程度,唔會再好 Verbose 先寫得出,咁仲點解要用 Dynamic Typing