[其他] [明報]調查:七成ICT從業員今年加薪逾4% (15:33)

[明報]調查:七成ICT從業員今年加薪逾4% (15:33)
全文見: https://news.mingpao.com/ins/%e6 ... %e8%96%aa%e9%80%be4

香港電腦學會今年1月成功訪問了55間會員機構,了解資訊及通訊科技(ICT)行業趨勢,調查顯示,81.8%機構表示,其ICT從業員本年度可獲加薪,當中逾七成加薪幅度高於4%,一成人加薪幅度高於10%。

調查又顯示,近四成受訪機構今年都有招聘ICT畢業生,所有機構的ICT大學畢業生起薪均超過1.2萬元,當中44%機構起薪達1.6萬元。

香港電腦學會會長孫耀達表示,本港ICT行業人才短缺,調查顯示行業前景好,希望更多年輕人投身ICT行業。被問及大灣區發展會否令香港的ICT人才流失 ..... more ....

可能多得政府啲科技券包埋軟件開發

搞到啲公司多 Project 接到排滿哂個期 啲老闆驚冇人做寧願出高啲請,真係做到野嘅加人工都爽手啲

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

IT 毒海無崖,生命周期超短,要好喜歡才好食IT 飯!

當你見過一個曾經是高級IT經理被人炒了,去見一份$8500 support 工,佢手震到不得了!叫佢windowsME set ip address 都唔識。

I當你見過一個曾經是高級IT經理被人炒了,去見一份$8500 support 工,佢手震到不得了!叫佢windowsME set ip address 都唔識。
七彩小生 發表於 12/3/2019 19:10

咁點解收咗佢? 因為是 熟人或校友?

睇下做乜啦... 有啲 platform 和 programming tools 都幾長命!
打工從來都是為了搵錢, 有錢就不會打工吧! "喜歡" 只是 巧合?

4% is quite low...?

當你見過一個曾經是高級IT經理被人炒了,去見一份$8500 ...
七彩小生 發表於 2019-3-12 19:10

好多人覺得非working level既IT工種(一般係管理層)
係唔洗與時並進自我增值

我見過大把team head 靠年資上位, 冇料得黎又係威係勢
如果換老細, 呢D人比人cut出黎大概就會係你講既情況

另一方面我都見唔少係keep住update自己,
知道同自己做緊既野無關既事順便識多一兩個範疇
叫佢接其他範疇project, 自己唔識郁手都吹得下
呢類人唔驚冇飯開, 只係差在人工上/落多少

ICT從業員
以香港黎計,由啲只開會吹水嘅PM,到周街走上門整notebook嘅, 都係ICT從業員?