[技術討論] Java是否過時和很舊的program?

最近公司揾人寫左一個system,本身有份用,但覺得"好唔順手",更有同事破口大駡.其一個有識之士話,因為個system係用Java寫,Java係20幾年前的過時產品,所以得出咁的結果?
本身係門外漢,究竟佢講的是否事實?如果係可以點改善?

Java 睇用咩 library 咋喎..
用 1.2,1.3,1.4.2 同依家要收錢既 Java 18....
而且支援上 傳統野 多好多喎....
例如 Spark, 試下用 Spark + Java / C# / Python / Sala  
比老細睇下 Performance / 用咩硬件 / 起動時間, 比較左先再批論

更加唔好話 Javascript, Javascript 夠舊啦, 叫老細唔好用呀  

回覆 1# 年逹

我覺得 computer language 只是一種工具,好睇使用工具的人用得好唔好
(利申:唔係做IT 行業)

language都分過唔過時
得寫得好同寫得差 同埋識唔識既分別

好唔好用係design問題,同用咩language寫完全無關。証明你個同事對IT無知又亂批評。

via HKEPC Reader for Android

language都分過唔過時
得寫得好同寫得差 同埋識唔識既分別
XML 發表於 2019-7-13 21:19

你有無寫 fortran, vb?

JAVA 過唔過時我唔評論
老實講如果真係可以從零開始寫套新, C++ python JAVA 邊個想選JAVA,
好多仲用JAVA就係貪佢可以相容返舊系統

JAVA可以寫得好好,
但以我平時見香港政府同香港普遍的JAVA寫成的系統,都係好一般

公司有套政府JAVA寫的系統,16年重做更新, 仍然好多功能只係IE11 ONLY
出一份普通PDF, 要8GB RAM做CACHE,然後每日會產生500MB左右的廢CACHE唔識自己清

關UX事…唔關Java事…

用咩寫同好唔同用冇關係
對寫既難易度同效能比較大關係

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

個"有識之士" 都係門外漢

最近公司揾人寫左一個system,本身有份用,但覺得"好唔順手",更有同事破口大駡.其一個有識之士話,因為個syste ...
年逹 發表於 2019-7-13 18:43