[技術討論] del.....

依區都咁多傻佬...

伏位, 無講入data點做validation, 無講幾多個column , 無講用乜language.

伏位, 無講入data點做validation, 無講幾多個column , 無講用乜language.
杜龍 發表於 2019-8-6 18:45

我又唔係係度搵人寫, 所以無寫detail, 會正式搵公司,
所以想知道大概價錢,

莫講話私人報價。出去搵公司報價都好大差異。其實係咁,不如直接出去搵人報完價,再格價。

我又唔係係度搵人寫, 所以無寫detail, 會正式搵公司,
所以想知道大概價錢, ...
我係方丈 發表於 2019-8-6 19:33

簡單啲講你而家個問題等如

「我想買部車,大約要幾錢?」

標準答案:幾萬至幾百萬都有,鹹魚青菜各有所好

同出一澈,如果你前提冇講得清清楚楚比人知道,好多公司會當你水魚咁襟錢。

點為之水魚?就係收你專業嘅價錢,然後安排個 Fresh grad/ 新手以「甩甩漏漏冇格式冇標準求做到」嘅態度去「完成」

最後若果件甩甩漏漏嘅產物你唔收貨(就係因為你前提冇講)
* 一係選擇爛尾
* 一係選擇再加錢

冇錯,香港就係比班收專業質素價錢但交貨時就係新手質素製造嘅產物玩謝咗成個 Software Development 生態;事實上自己搵新手搞難壇野,然後乜都話「改唔到」、「做唔到」要加錢先肯做等等⋯

以車為例子,收你寶馬質素咁嘅價錢但最後砌部不合格嘅大陸或越南二手車質素比你。冇錯係行得郁,但係專業角度去評其實通通都不合格,然後大條道理同你講:「你當初淨係話要架車咋喎~要寶馬質素又要過到哂所有安全指標,一喺你就加錢,唔加錢唔會再做任何野」

睇下師兄你會唔會遇人不淑喇 報價我相信大約 20k-300k 都會有

個人經驗:蚊型 Project 通常互相估下估下對方錢銀上底線對成件事係完全冇幫助,浪費大家時間。如果你本身根本就有 Budget 限制,建議你拋個 Budget 出黎比人地去設計一個可行嘅 Solution 而乎合你嘅要求,咁會行得順啲。記得寫清楚哂所有要求,驗貨時逐個要求測試

等如你行入車行買車你都會話:「我想買部車,大約 150k,要有 HiFi、CarOS⋯ 有咩推介?」

試諗下如果你刻意唔講自己 Budget 得堆要求要人地報比你 人地會抱住咩心態咁報同埋會報啲咩比你(仲要係蚊型 Project)

最後,如果呢個 EPC 帖樓主你一開始用例如 「8 萬蚊夠唔夠做一個 Web 包以下功能?」,相信已經好多師兄會簡介大約做到啲咩出黎,包啲咩唔包啲咩,唔會一籌莫展

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

標準答案:幾萬至幾百萬都有,鹹魚青菜各有所 ...
hihihi123hk 發表於 2019-8-7 01:39

好佩服你打左咁多個字, 但一個字都唔關於個POST同無用(唔知你本人都係唔係一樣), 真係同用肺講野無分別..
唔好介意我講野咁直 sorry

莫講話私人報價。出去搵公司報價都好大差異。其實係咁,不如直接出去搵人報完價,再格價。 ...
ntony 發表於 2019-8-6 22:14

THX..

好佩服你打左咁多個字, 但一個字都唔關於個POST同無用(唔知你本人都係唔係一樣), 真係同用肺講野無 ...
我係方丈 發表於 2019-8-7 09:26

咁只係証明冇睇哂 或者你可能患上讀寫功能障礙理解唔到,記得要儘早求醫

我 Copy & Paste 中間一段比你
睇下師兄你會唔會遇人不淑喇  報價我相信大約 20k-300k 都會有

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

標準答案:幾萬至幾百萬都有,鹹魚青菜各有所 ...
hihihi123hk 發表於 2019-8-7 01:39

真正專業IT人的回覆

好佩服你打左咁多個字, 但一個字都唔關於個POST同無用(唔知你本人都係唔係一樣), 真係同用肺講野無 ...
我係方丈 發表於 2019-8-7 09:26

垃圾又點會聽得明?