沒錯, 而且 過 幾十萬筆 record, 個 performance 已經開始慢 (忘記左幾多, 可 google, 但懶)
但可以 ...
faiwaic 發表於 2019-11-11 17:35

好奇一下,foxpro 最多可以處理幾多data?   Excel 就是100萬行row

好奇一下,foxpro 最多可以處理幾多data?   Excel 就是100萬行row
bongbong3481 發表於 2019-11-11 17:47

冇記錯試過 過千萬 Rows, 過億 就唔 sure .... select 慢就係 (因為當時仲未有 SSD, IO loading 仲可以有幾快呢? ) ...
因為太慢我會 design DB by 年 / 月去做 select, 所以唔會比佢咁大 size /咁多 rows ....
同樣 MS Access 一樣, 不過 Access 比 foxpro 仲慢

其實有官方數字... 最多 1 billion....
https://docs.microsoft.com/en-us ... dio/foxpro/3kfd3hw9(v=vs.80)?redirectedfrom=MSDN

沒錯, 而且 過 幾十萬筆 record, 個 performance 已經開始慢 (忘記左幾多, 可 google, 但懶)
但可以 ...
faiwaic 發表於 2019-11-11 17:35

如果可以解除 2G 限制 , 我都可能會再考慮用番 vfp .
唔知道而家仲有冇好似 vfp , clipper , dbase 呢類型既 language ?

個人覺得, VFP 最大優點係可以當 file pointer 咁 access record.
囉完出黎, 執完就咁 write back.  

唔似得 SQL 攞出黎要掃一輪 record, update 又要掃一輪.

其實 VFP 3.0 已可以夾 mssql 黎用, 行返 sql statement.

如果可以解除 2G 限制 , 我都可能會再考慮用番 vfp .
唔知道而家仲有冇好似 vfp , clipper , dbase 呢類 ...
impotence 發表於 2019-11-12 08:55

VFP 可以用佢 language , 唔用佢 DB / 用佢DB 做 tmp table ....
連 MS SQL / MySQL  / Oracle 都應該得...睇你係用開唔想放棄 定 學多樣野~

VFP 6.0 其實有 D似 VB6
VB 7-9 有D 似 VB.net...

PS: VFP6 同 VFP 9 兩者有D 唔同...

VFP 可以用佢 language , 唔用佢 DB / 用佢DB 做 tmp table ....
連 MS SQL / MySQL  / Oracle 都應 ...
faiwaic 發表於 2019-11-12 11:15

我已經超過 10 年冇用 vfp 9.0 !只係有人講起, 而懷念一下 .....
不過講真 , 如果做 d 簡單既 POS 系統 , VFP 9.0 真係一流 !

有無 build index? Rushmore 有 indexes 快很多! 現在又有 SSD....
toylet 發表於 2019-11-12 12:07

果個 project  應該冇, 我做執屎既, 執完 + testing 就算...
Enhance 有要求先做, 計 man day 要做死人...