[其他] 時代進步...科技真係轉得好快...

在公在私都好多年無自己落手落腳寫網頁, 最近有少少想整番個, 一睇真係發覺時代唔同左....

在私記得當初係就咁 pico / notepad 寫 HTML,   加 perl script 寫 CGI,  加 Javascript 做 effect, 加 java applet 做 app... 之後先有  CSS 同 PHP 的興起,  flash 我無咩接觸 (可能新一代唔知係咩來 ),  再遲少少就係 framework  的興起, 果時由 plain php 轉 cakephp framework 都幾深印象.

在公記得當初係 Java 寫 Weblogic Service  同 PLSQL 寫 Stor Proc,  .Net 無咩接觸, 技術上無咩特別, 反而跟印度人的野仲慘過先己寫就好記得, 再後期跟大陸同胞交手又係另一個痛苦經歷...

想完當年, 講下而家, 上日有時間起左個 wordpress 發覺真係好易同快, 當然就咁一個 wordpress 無咩 function 同 logic, 做 customization 可能會真章, 不過無可吾認普通一個網站夠晒用...

另外係其他帖見到 octoberCMS 有時間會再睇睇.

依家興 react native, nodeJs, mongoDB, noSQL, P/LSQL (仲有用)....

PS 我都係IT 界舊人類

寫 Code 黎講,wordpress 做 tailor made website真心不了,又慢又多 Bug 又唔 Reusable

如果講寫 Code 做 tailor made website 而且技術最先進應該係 GatsbyJs,佢用咗 GraphQL decouple 哂成件事

駁住個 Headless CMS(Wordpress/ghost/Contentful), 有 Data/Code changes 之後一次 CI generate Static website,全部 File 放上 CDN Serve,嘅安全又快 SEO 又好

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - iOS(4.0.2)

在公在私都好多年無自己落手落腳寫網頁, 最近有少少想整番個, 一睇真係發覺時代唔同左....

在私記得當初係 ...
hk-temp 發表於 2019-12-23 14:51

Btw, 我見過一個商場 Group Website 比 Vendor 用 Wordpress 做,結果出黎件野太慢版版都 7-8 秒 Loading

最後個 Vendor Fix 唔到爛埋尾唔 Maintain,佢週圍搵人幫手,於是幫朋友入去睇下,Listen 住個 Mysql, 發現佢用咗啲 Template Framework 夾硬砌到佢想要個樣(用 MYSQL 拎啲 Widget Data),但個拎一版 Data 行咗三百條 MySQL Query  

最後冇錢重寫,只能夠落重 Cache 解決,同埋要用部好少少啲機防止自炒

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - iOS(4.0.2)

回復 4 #hihihi123hk

重寫d sql唔得咩?

via HKEPC Reader for Android

Btw, 我見過一個商場 Group Website 比 Vendor 用 Wordpress 做,結果出黎件野太慢版版都 7-8 秒 Loading ...
hihihi123hk 發表於 2019-12-24 09:15

落Cache 最省資源, NVME 時代快過讀SQL.

Btw, 我見過一個商場 Group Website 比 Vendor 用 Wordpress 做,結果出黎件野太慢版版都 7-8 秒 Loading ...
hihihi123hk 發表於 2019-12-24 09:15

3XX 條 MSSQL

回復 hihihi123hk

重寫d sql唔得咩?

via HKEPC Reader for Android
mingming123 發表於 2019-12-24 09:43

有啲 Template Framework 係 Wordpress 上面潛咗啲功能去砌 Widget

佢啲 Query 係用黎砌個 UI, 要執嘅話,基本上係重構成個 UI

宜家已經唔興 starting from scratch ...

寫 Code 黎講,wordpress 做 tailor made website真心不了,又慢又多 Bug 又唔 Reusable

如果講寫 Code 做 ...
hihihi123hk 發表於 2019-12-24 09:09

wordpress都叫Headless CMS? 係咪打錯?