如何做AI人才

如何做AI人才? 要讀DIPLOMA定咩好? 讀完唔OVER幾多年歲先有人請?

其實而家近乎全部同電腦有關嘅知識都可以上網自學

其實而家近乎全部同電腦有關嘅知識都可以上網自學
Sora 發表於 2020-6-15 15:43

冇CERT邊個要?

冇CERT邊個要?
孤寂使者 發表於 2020-6-15 16:51

Cert係比HR睇... 但冇料既話問兩句就露底...

7h1r733n 發表於 2020-6-15 20:33

但係無嘢畀 HR 睇, 就連 phone interview 機會都無.

自己整個AI model 炒股, 唔好用搵工為目的.

唔一定 ! 我公司就曾經請過一個所謂 "專家" 及 "高手" , 肯定唔係 CS 或者 IS 畢業 ! 但係就非常會吹水 , 老板及高層都以為佢好掂 , 叫佢幫公司發展一套 ERP ! 可惜 , 現實中 , 佢連 DNS 點用都唔識 ! 最後 , 雖然都只能夠被炒 , 但起碼收左兩年高薪 ......

唔一定 ! 我公司就曾經請過一個所謂 "專家" 及 "高手" , 肯定唔係 CS 或者 IS 畢業 ! 但係就非常會吹水 , ...
impotence 發表於 2020-6-17 15:07

你都講, "一個", 所以交唔到貨未必係佢問題.

interview都係吹水多
有料唔識講野都係一樣

我讀DESIGN, 最尾走左去寫JAVA, 都係上網學
張沙紙都係入場卷有得面試而已, 唔代表你有技術
IT都係靠上網自學, 讀既係為張紙, 除非你係MIT哈佛