你地公司有冇 零 code PM?

成日覺得自己啱晒

要人聽佢講? 

interview時啲人個個都好醒的, 落手先露尾.
杜龍 發表於 12/4/2021 19:14
等 大大 做 interviewer 再想.... 希望 大大 有 傳說 中 的 鑑別視力!
其實 做 法官 和 裁判官 都要 有 類似 能力.... 要 識 睇人 有無 說謊!

咁 要 問 誰 請錯人/收錯靚 了! 另如果真是做不來, 但是佢是老闆的人, 要坦白向老闆投訴! 因為會影響公司運 ...
toylet 發表於 2021-4-2 22:05

interview時啲人個個都好醒的, 落手先露尾.

PM 的工作為 users , 腦細及development team作溝通橋樑 , 最怕有d PM 九唔搭八將個 project 改完及改, 搞到一鑊金.

啲寫code好勁但唔聽人requirement 寫錯feature 啲variable 亂咁整又. hardcode 唔用for loop 係咁if ...
杜龍 發表於 2/4/2021 22:02
咁 要 問 誰 請錯人/收錯靚 了! 另如果真是做不來, 但是佢是老闆的人, 要坦白向老闆投訴! 因為會影響公司運作!

搵工 時 小心 啲 奇怪 的 job title 啦..... 見工 就 問 清楚 工作範圍!
toylet 發表於 2021-4-2 21:14

啲寫code好勁但唔聽人requirement 寫錯feature 啲variable 亂咁整又. hardcode 唔用for loop 係咁if else 寫個function 成千行.既 programmer 又無人拎出黎BINC..

BA進化成PM的物體.
杜龍 發表於 2/4/2021 20:27
搵工 時 小心 啲 奇怪 的 job title 啦..... 見工 就 問 清楚 工作範圍!

0 code PM係十分正常
但係果個人做PM之前係0 code就十分唔正常
hozai 發表於 2021-4-2 20:03

BA進化成PM的物體.

0 code PM係十分正常
但係果個人做PM之前係0 code就十分唔正常

呢個世界上係有,唔識寫code 但domain knowledge 好厚同好照下屬既PM,
曾經遇過一個, 個個都好服佢, 隔離TEAM都敬重佢幾分.
係一個超好人既大佬.