唔係我 , 而係有一個公司高層 , 介紹左佢既细侄入來 , 一入職就做 it manager 及 pm ....
impotence 發表於 31/3/2021 17:59
咁 大大 見工時 是 請 乜嘢 職位? 是否 都是 IT Project Manager?
有 管理層 空降 都是 大公司 的 特色!
畫餅能力好強 , 但係工作能力就
大老闆 覺得 OK 就 OK?

唔係我 , 而係有一個公司高層 , 介紹左佢既细侄入來 , 一入職就做 it manager 及 pm ....
畫餅能力好強 , ...
impotence 發表於 2021-3-31 17:59

如果係细侄, 佢識唔識Coding都無分別, 廢就係廢
識Coding叫你用無人用既野可能仲差

你可能未見過一 d 高手 , 只係去聽過幾次講座 , 就以為掌握科技方向 .
野野都用 d 新既科技專有名詞去 ' ...
impotence 發表於 2021-3-31 17:17

果似就睇落似識coding , 但做出來抄d唔抄d 咁
只係抄左個名 抄唔到重點

講下各位認為 PM 職能需求係乜, 佔比重等.  
等我整個表丫, 加入以下欄位: 閣下個名, PM 職能, 比重
舉個例子.

• seven_jobs, 寫 code 能力, 90%
  • seven_jobs, 同 user 溝通能力, 1%
  • seven_jobs, 同 senior management 溝通能力, 1%
  • seven_jobs, 同 technical staff (dev teams, infra, dba) 溝通能力, 1%
  • seven_jobs, 控制品質能力, 1%
  • seven_jobs, 控制系統範圍能力, 1%
  • seven_jobs, 控制 schedule 能力, 1%
  • seven_jobs, 其他#1, 1%
  • seven_jobs, 其他#2, 1%
  • seven_jobs, 其他#3, 1%
  • seven_jobs, 其他#4, 1%

以前只係例子, 等大家比左個比例, 整合下睇下應該係點.  
最好加埋係 100% 啦, 別外有啲 item 覺得完全唔重要, 0%也可.

pm 0code 好正常, 唔通pm 去寫code ?

成日覺得自己啱晒

要人聽佢講? 
$foo 發表於 2021-3-25 12:03

回覆 4# shingzhk
實情係pm同pl係分開
有pl喺度就唔使要pm識code

回覆  shingzhk
實情係pm同pl係分開
燕飛 發表於 1/4/2021 22:48
不要執着個 title, "project leader" 都可以不識 coding?
大大想講 lead/chief/senior programmer?

回覆  shingzhk
實情係pm同pl係分開
燕飛 發表於 2021-4-1 22:48

其實真係冇咩係必要非必要, PM難聽D講冇咩技能係必要
只要個人夠醒, 跟case變通就ok, 果d係soft skill, 冇得black and white講你識唔識
但hard skill呢D好清楚一係識, 一係唔識

點解我厭惡咩零code PM呢, 我係萬用IT狗
近年跟唔少project被掛名包底, 見唔少廢物帶team&接客, working level真係多得佢唔少
當然真係有能力既都見過, 有幾個我都好放心, 有要求丟比我都唔過問shoot左佢reply收工
但到頭來如果我要被強徵入伍跟project, lucky draw一個PM要我跟
soft skill唔做落真係唔知佢水平, 感樣的如果話我希望個PM起碼有d hard skill底的話
呢個期望(都唔好話係要求啦), 唔過份吧?

P.S.  係我做野既環境  PM就有得寫明掛名, 有功就對上領哂
PL? 除非真係有熱心人仕睇唔過眼PM太廢先鐘出來, 有屎就全食, 最後連名都掛唔到, 這是我的工作環境
唔係私人差落大team head幾份人情債, 一早走左

PM工具人寫DOCS
實係佢岩哂 因為我地跟DOCS做野

呢個世界上係有,唔識寫code 但domain knowledge 好厚同好照下屬既PM,
曾經遇過一個, 個個都好服佢, 隔離TEAM都敬重佢幾分.
係一個超好人既大佬.