你地公司有冇 零 code PM?

成日覺得自己啱晒

要人聽佢講? 

成日覺得自己啱晒

要人聽佢講? 
$foo 發表於 2021-3-25 12:03

之前嗰份大把, 已轉工

一定有啦  重要以為自己好醒

其實唔關咩零唔零code 任何專業都有呢D人
我都好佩服呢班人仲夠膽開個"zero code"既title比自己, 呢個算係自嘲? 定係真係以為自己好醒?
果D吹水佬靠呢D技倆搵食, 要人跟佢果套刷存在感
人地正職係玩人, 你地正職係玩code, 根本冇得嬴

只要公司有高層buy呢套請左佢返來, 即使唔係programer都一樣身受其害
最慘係呢個世界, 人事任命好大程度係無知無能既HR當道(大公司更甚)

相關討論記憶上一年前左右開過, 果陣講左十幾頁
果陣都有人撐其實好PM唔一定要識coding, 雖然無法否認
不過最後點言語修飾都好, 其實都反駁唔到有coding底既人點都係比較優勝同服眾
係working level來講, 大家點揀老細就係結論
(講明先, 我唔係話行外人一定呃飯食, 我而家跟果位都係非tech出身又好做得野, 只係呢種人比例上實在... )

補link:
https://www.hkepc.com/forum/view ... light=%E9%9B%B6code

我每日既經驗可以話你知
零code唔恐怖
做過IT但係N年無hands on experience既PM/BA先最恐怖

佢地唔知自己已經同時代脫節
為咗迎合user自作主張俾一啲睇落好合理但係實際唔work既suggestion/decision
有時我寧願同啲只係識左手交右手既PM/BA都唔同呢啲人合作

其實唔關咩零唔零code 任何專業都有呢D人
我都好佩服呢班人仲夠膽開個"zero code"既title比自己,  ...
shingzhk 發表於 2021-3-31 03:14

其實同0 code關係不大, 主要睇管理能力
係好多唔同企業做過, 好多PM都唔識IT
最主要都係睇管理能力, 識唔識IT反而無乜關係
有好多時IT人反而唔適合做PM
管理, Business, 人事, 溝通, 呢啲正正係IT人既弱點
亦都要睇係邊類既PROJECT, 如果係重Technical, 當然要IT底
重Business既IT人反而會死固固, 鎖係自己既世界, 唔知Customer想要咩
所以IT底反而唔重要, 管理能力, 處理人事先最重要
大把IT底既一知半解反而仲弱智, 成世只係對住IT, 唔知現實係點勁離地
Business底唔識IT既反而好貼地, 識睇人用人, 識做岩決定
因為佢地要面對現實交數交貨, 基本上做任何行業都做到, 因為有管理能力
當然IT底都有勁人, Business底都有廢人, 所以0 code關係不大, 要睇管理能力

我每日既經驗可以話你知
零code唔恐怖
做過IT但係N年無hands on experience既PM/BA先最恐怖

佢地唔知自己 ...
DeathKnight 發表於 2021-3-31 04:24

你可能未見過一 d 高手 , 只係去聽過幾次講座 , 就以為掌握科技方向 .
野野都用 d 新既科技專有名詞去 '大' d 老板 , 而且乜都話鬼 . 如果, 因為佢已經答應左對方 , 如果技術做唔到 , 就係班 engineer 唔識 或者 唔肯做 .....

你地公司有冇 零 code PM?
成日覺得自己啱晒
要人聽佢講? 
$foo 發表於 25/3/2021 12:03
咁做 management 不一定 識 做實事! management 就是做 management, 特別 是 大公司!
警察 會不會 去 掃街? 特首 會 洗公廁?? 是 楷級 的 分別!!
一幫 講 management 就是 管人去做, 不一定 是 自己 去 做!
PM 的 全名 是 Project Manager, 是 管 project 不是 programming! 條線點畫就睇公司了!

至於 楷級/人事 鬥爭? 想 變革公司?? Zero Code 即是 無產??? 好似 和 本區 "程式編寫" 無關!

你可能未見過一 d 高手 , 只係去聽過幾次講座 , 就以為掌握科技方向 .
野野都用 d 新既科技專有名詞去 ' ... 係班 engineer 唔識 或者 唔肯做 .....
impotence 發表於 31/3/2021 17:17
大大咁講 已是 想 變革 公司 了!!  去 大老闆 房 敲門!
大老闆 一般 不會理 細節.... 除非 是 小型 公司!!

大大咁講 已是 想 變革 公司 了!!  去 大老闆 房 敲門!
大老闆 一般 不會理 細節.... 除非 是 小 ...
toylet 發表於 2021-3-31 17:51

唔係我 , 而係有一個公司高層 , 介紹左佢既细侄入來 , 一入職就做 it manager 及 pm ....
畫餅能力好強 , 但係工作能力就 ....