[心得分享] vba macro 點樣係 Pi 4上面行?

我本身有個excel marcos, 入面用 selenium 控制 chrome 去其他網站做checking 再回傳返去excel.
即係用左 findelementbyxxxx , .click 同埋set左automation: application.ontime.

想問如果我想將呢個marco改左去 Pi 4長期自動行 (睇中Pi 4慳電), 想知我可以用咩方法?
Raspberry OS個 LibreOffice 可唔可以用返上面既 function呢?
定係要重新用 OS入面個Python 寫過?

好大工程. 麻煩師兄解答. Thanks  

唔好諗, excel野用third party只會玩死你
你可以考慮下Larkbox呢類骰仔PC, 用電量唔差幾多

唔好諗, excel野用third party只會玩死你
你可以考慮下Larkbox呢類骰仔PC, 用電量唔差幾多 ...
KinChungE 發表於 2021-3-26 00:18

因為我依家有部rapsberry想善用佢。照你咁講,會唔會我用Python重新寫過係Raspberry玩重好? 我知Python一樣有Selenium library

睇錯單板機版

寫過HTML5版好過......

寫過HTML5版好過......
wunit 發表於 2021-3-26 15:21

Raspberry 內置我見到有python,而佢又係用selenium控制web.
可以用html5邊套app編程呢?

Raspberry 內置我見到有python,而佢又係用selenium控制web.
可以用html5邊套app編程呢? ...
longleg 發表於 2021-3-26 17:38

Python 用selenium 控Web get data to Html5 做 output

我本身有個excel marcos, 入面用 selenium 控制 chrome 去其他網站做checking 再回傳返去excel.
即係用左 f ...
longleg 發表於 2021-3-25 21:21

不妨一試 95%可行 option 要注釋移除

不妨一試 95%可行 option 要注釋移除
xiao 發表於 2021-3-26 22:19

好, 我用python 重寫一次試試

回覆 9# longleg

liboffice 可以直接運行vba 不用python