有無好方法睇人哋嘅 code ?

即係例如去 github 睇人哋寫嘅嘢,
閒閒哋都十幾廿個 include
1 個 h file 又跟 1 個 c file
我嘗試由 main 去跟,
頭幾行已經穿雲箭唔知穿咗去邊。

回復 1 #ghostkcleung

當睇唔到,重寫

via HKEPC Reader for Android

咁你試下睇的C++ project

有無好方法睇人哋嘅 code ?
我嘗試由 main ...
ghostkcleung 發表於 30/4/2021 05:41
知道 目的 去 睇/audit codes 會 易 啲! 否則 要 跳住 來 睇 codes 來 估 目的, #include 是有用的!

我嘗試由 main ...
ghostkcleung 發表於 2021-4-30 05:41

有冇用 IDE?

例如 Intelij, Cmd+Click 跳入去, Cmd+[ 跳番出黎 OR Cmd+] 再跳番入去

最緊要學識快捷鍵去 “Back” & “Forward”, 會跳番去上/下一個 Reading position 好幫到睇 Code

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - iOS(4.0.2)

有冇用 IDE?

例如 Intelij, Cmd+Click 跳入去, Cmd+[ 跳番出黎 OR Cmd+] 再跳番入去

最緊要學識快捷鍵 ...
hihihi123hk 發表於 2021-5-3 08:47

佢講C/C++ 喎, intellij 認唔認到 C/C++ project?
(認真問嘅)

佢講C/C++ 喎, intellij 認唔認到 C/C++ project?
(認真問嘅)
it_jobs 發表於 2021-5-3 10:00

Intellij Ultimate 當然認到

如果執著於免費版就幫唔到了,免費應該要用 Android Studio 先食到 C++

同埋我只係舉例,VS or VSC 都做到同樣 Navigation,只係快捷鍵唔同

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - iOS(4.0.2)

Intellij Ultimate 當然認到

如果執著於免費版就幫唔到了,免費應該要用 Android Studio 先食到 C++

同 ...
hihihi123hk 發表於 2021-5-3 10:38

咁啱嘅, 部份 IDE 可以好似 browser 咁, link to ref and back to org

我覺得最理想係 h 只有 declaration,
cpp 先至係 implement,
但現實上並非如此。