[操作疑難] 請教想用 sorttable.js sort column 時加 loading / spinning circle

https://www.kryogenix.org/code/browser/sorttable/#externalcall

table row 100 行時速度冇問題
但over 1000 row 時好慢
請問一下網友
如何於 sorting 時先加個 overlay /  loading / spinning circle再出result
曾試過改sorttable.js 加overlay (見下圖96行) ,  
alert('start sorting') 出倒
但係overlay 效果佢會output sorting result 完晒至出......應該點做  ??
本人新手請見諒表達不佳 /_\

你用 07 年既 code 係 22 年行梗係慢啦
jquery 慢, plugin 慢, table 慢, 你既工作效率更慢

這種舊式寫網頁方法, 除非你今時今日硬都要 support IE, 否則別再用 jquery 啦

試下學 vue.js 啦, 簡單又好用, 成個世界清靜晒

印象中DataTables 效能好好多
https://datatables.net/

你用 07 年既 code 係 22 年行梗係慢啦
jquery 慢, plugin 慢, table 慢, 你既工作效率更慢

這種舊式寫網 ...
kjky 發表於 2022-4-4 23:06

咁我又好有興趣想知道如何在 vue js3 做client side table data sorting / filtering / data 分頁??

via HKEPC Reader for Android

回覆 4# ink

只需要處理個 array, layout 自動完成

VUE3 and React la 仲JQuery

我都系2017開始用VUE 上年年頭左右轉左去React 做起來仲爽 ~

咁我又好有興趣想知道如何在 vue js3 做client side table data sorting / filtering / data 分頁??

via ...
ink 發表於 2022-4-9 18:06

AG-Grid community version
有齊所有front end framework咁滯

而家真係好幸褔
以前ag-grid 最平個license 好似都7k

VUE3 and React la 仲JQuery

我都系2017開始用VUE 上年年頭左右轉左去React 做起來仲爽 ~ ...
shal 發表於 2022-4-12 16:41

我同你一樣vue 轉react, 純粹language 我覺得vue 爽好多, vue router 同vuex 真心出色
不過tools 嘅數量真係差天共地, 暫時商業project 個優勢都係react大D

我同你一樣vue 轉react, 純粹language 我覺得vue 爽好多, vue router 同vuex 真心出色
不過tools 嘅 ...
kennyleunghk 發表於 2022-4-12 17:07

Vue 轉 react不太難 返正大部份原理上都有點似

只系一個分開寫 對新手友好
一個file 分三個<tag></tag> 一個放html 一個放jscode 一個放css
Jsx 對新人上手的有確會難dd js 內寫html +css
但學左用tailwind css後
沒左css 要理寫 react會好正

相對vue 黎講jsx 真係算難學, 加埋個衰格react router 同redux 真係浪費光陰
不過v17開始個router 終於似返D人樣, 最近都train左班人用redux-toolkit, 算係唔使咁煩
vue 我記得以前係用scss 定sass
react基本上一係用mui style嘅解決方案, v4 makeStyles, v5 motion
一係盡量用model 嘅形式props 個style 落去d component
tailwind 咁customized design嘅野通常vendor 會多d 用, in-house project 用mui乾手淨腳
不過都係過去式, 而家落手做嘅機會愈來愈少