[操作疑難] 而家無野好講

我不可以比呢個帖繼續落去
因為你地成班人系迫我被人炒

咁長既requirement, 而你又冇IT底既話, 建議你直接搵翻vendor, 唔好搞咁多野

ReactJS只係純client side既野, 做唔到server果part
server要再用其他language (例如你用npm start其實已經行緊node.js)
邊D logic放邊度好視乎你要做D乜, 唔係話邊一邊做到/做到咁簡單

唔好搞咁多野 除非你想上身 吾係都給vendor做

不過其實有無可能用nodejs (就錦甚麼npm deploy錦)就夠用?
用reactjs整曬成個頁面,畢竟只是一個por ...
skywalker167 發表於 2023-2-26 23:20

如果講client side, 根本只用純JS, 唔用Node唔用React都已經做到
用D工具只係人地整左D野方便你易用D

我都同大家意見一樣, 唔好攬屎上身
鑊就你孭, 功就無你份, 你又唔係IT
真係要搞, 最重要係Maintainence
你搞呢D套件好難maintain的
越簡單越好, client直程最好用JS/JQ搞掂就最好, 搵人整都平易好多
你搞angular/react/vue都已經增加成本難度, 同埋咁簡單既野完全無必要
我地公司好多勁人, 但原則都係JS/JQ搞到就唔好搞咁多野, 易main好多
backend盡量用大路野, google service, dropbox, aws, azure, 任何file storge再加簡單api, 盡量盡量簡化, 如果無backend係更加好

極大多數時候搵人寫都未必夠share google drive好用
極簡化係重點

不過你唔係IT, 真係唔好攬屎上身
真係要搞, 你就寫好requirement搵人做算, 自己搞一定後悔
或者你諗住轉行做IT

如果無 IT 底都做到呢的野,咁以前就唔使請IT人做啦。你估依家的人工智能真係可以取代人咩。

冇睇晒, 與其喺度打咁多字, 又講到貼錢當上堂學野, 咁咪直接行動, 講多無謂

你問啲問題一係就google搵到答案, 另一啲問題係你完全唔了解frontend/reactjs先會問

打個比喻, 你係問緊部單車會唔會太大運算處理要求