我不可以比呢個帖繼續落去
因為你地成班人系迫我被人炒

回覆 1# skywalker167

Fresh grad 出黎做野?

有需要就比錢搵人做, 無就唔好做。

睇完成段明顯感覺你唔識做  IT 。

我的確不了解front end
亦不知道reactjs、nodejs是什麼
亦不知道Google cloud, Amazon, Azure等雲端 ...
skywalker167 發表於 2023-2-27 23:44

咁唔好玩啦, 連IT底都無, 咁易學咁易整咩...
第一步你都未必整到, 唔係咁簡單的
比你勉強做到出黎, 你都一定維護唔到
仲有Security問題, 你無IT底亂咁整爆哂D野出去
出事點算? 用唔到點算? 所有野入你數
成個流程都唔識, 你宜家係搞緊公司野, 唔係自己屋企media server可以亂咁玩

同埋你講到咁獨有咁, 就咁睇你要求唔似咁獨有

講真唔係想踩低你, 而係真心想幫你, 唔想你跌入個坑度
你過份樂觀, 高估自己能力, 簡化會遇到既問題同風險
如果你係私人project, 絕對會支持你
公司人地野, 你就唔好搞了
即係你唔識水電工, 但又走去幫公司安裝水電鋪線, 一陣短路爆炸斷線害人害己
你有個朋友乜都唔識, 但幫你搞個熱水爐冷氣機你都驚啦

不過你跌入個坑度都係好事, 經一事長一智, 當交下學費

你整件野出黎唔係問題,個問題係如果件野有問題,邊個去 fix?
你話自己唔係做 IT....咁你識唔識 fix?

你覺得你件野好好用,唔代表老闆都覺得你件野好好用,應該都會叫你左改右改....你又識唔識改先?

如果你唔識 fix 又唔識改.....又或者要用好長時間先fix 到改到....咁就唔好自己整 la...
除非你好有信心 la

同埋你講到自己俾錢買部 PC 放o係度,到時部 PC 壞左咁點?
等人上黎整定你自己整? 等人整既時候,咁又用唔到....咁點算??? 又用番 contractor 個 filecloud?

我想問下個 portal 係放出街俾客用?
你諗住就咁放部 PC 出街!?

我不可以比呢個帖繼續落去
因為你地成班人系迫我被人炒

或者我系自己部手提電腦上整個demo比公司睇
如果公司想做我就丟曬d source code出來比公司搵人搞
可能好d
...
skywalker167 發表於 2023-2-28 09:55

你唔識IT最多都係寫Spec / Project plan比人做, 無可能自己整, 諗都唔使諗

你唔識IT最多都係寫Spec / Project plan比人做, 無可能自己整, 諗都唔使諗 ...
gn01119056 發表於 2023-2-28 10:42 AM

Never say never
所以我係支持樓主立刻落手做,唔做過根本唔知呢堆嘢有幾難

希望樓主唔好喺CORS卡關

希望樓主唔好喺 ...
louislam 發表於 2023-2-28 12:59

做唔掂可能已經係好事, 一陣爆埋D資料出去, 成間公司執埋

唔係串樓主, 唔係踩佢, 而係同自己買淘寶熱水爐返黎自己裝一樣, 仲要唔係做果行

希望樓主唔好喺 ...
louislam 發表於 2023-2-28 12:59

x2.. IT野其實好簡單,小朋友/ChatGPT 都識

你地會令我被人炒,我吾繼續呢個帖
我亦吾想負法律責任 同 巨額賠償 同 上報
多謝樓上真心比意見我的人

不過我承認我的it能力應該差過而家讀緊小學的小學生