3香港問題

我本身部ppc係2g機 , 由3台的3g轉去2g, 本來用3g
wm 最頂會有一個大的上箭咀圖示,但今日轉左2g後,無左個圖示,變左顯示左一個 左右箭咀,下面一個 交叉的圖示..究竟係代表咩意思

解釋就話

connection  is not active,  我唔明咩意思

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 speed 於 2009-3-25 22:45 發表
解釋就話

connection  is not active,  我唔明咩意思

e個logo 唔係解 冇同部電腦同步咩?  上箭咀?  即係你幅圖邊個 唔明
我部2g 機 插3g 卡 會顯示g 即係gprs

原帖由 劍神王 於 2009-3-25 22:55 發表

e個logo 唔係解 冇同部電腦同步咩?  上箭咀?  即係你幅圖邊個 唔明

"上箭咀"應該係指ROAMING
之前用2G WM機+3G卡都有咁既情況

原帖由 劍神王 於 2009-3-25 22:55 發表

小弟同你一樣用2G機 3G卡就會彈左個"G"logo出黎,
但部機明明冇開GPRS,仲前為開左唔知,
我哥仲凶我話 :嘩你一直開住GPRS 今個月 電話費甘囉!

原帖由 周泰 於 2009-3-26 00:05 發表

小弟同你一樣用2G機 3G卡就會彈左個"G"logo出黎,
但部機明明冇開GPRS,仲前為開左唔知,
我哥仲凶我話 :譁你一直開住GPRS 今個月 電話費甘囉!

呢個時候 要用no data  確確實實地 鎖住唔比用gprs啦
但都會有個"g" logo  總知設定好個no data 就唔驚啦

回覆 4# 的帖子

我之前用3g卡就係上箭咀,宜家轉左2g.咁正常wm機會show咩圖示? 我宜家就係show左connection is not active

原帖由 speed 於 2009-3-26 19:30 發表

我之前用3g卡就係上箭咀,宜家轉左2g.咁正常wm機會show咩圖示? 我宜家就係show左connection is not active

大部份機都係"connection is not active"
connect左電腦就出"左右箭咀(connection is active)" icon
如果有EDGE/GPRS/3G/HSPDA/Wifi訊號
就唔會有connection狀態icon