[偽 · 老江湖打手] 我真系睇唔透呢個世界~ {持續更新至聖誕}

1#  前言
2#  揀GTX 970 原因 (GALAX  GTX 970 EXOC  x2 SLI)
3#  舊材料x新毒物
4#  效能測試 , 3dmark FIRE STRIKE
5#  效能測試 , BF4
6#  效能測試 , Assassin's Creed Unity
7#  DSR測試, The Crew

前言
(買入的原因 )

一切好似真係整定咁 ,

本身down左油盒開心版刺客大革命, 點知dx11有事成日彈game, 以為油盒開心版有事,
公司同事話佢識人有得平 ,
所以手痕敗左隻老正$300刺客,
點知裝完老正又係咁, 要洗完windows就正常番,
不過2張gtx 580 sli真係lag到9彩 唔換又唔得 (下文有詳細測試
)
結果洗濕左個頭,
兩張gtx 970已敗 ,
然後打狗隨棍上 又順手換走埋舊機箱同執靚d水冷

--------------------------
SSP腦場工作回憶錄

是咁的, 小弟原本ssp地庫遭殃田附近做砌機, 一星期返六天, 每日返工放工食飯訓教咁就一日,
其實都幾好做, 唔忙果陣咪唔忙囉, 仲開mytv hktv睇, 不過忙果陣咪忙到hi出泥.....
仲記得頭一日2點鐘叫左個外賣飯盒, 忙到5鐘個飯盒凍唒先得閒食, 原本已經夠慘,
仲要飲碗凍左特別酸嘅羅宋湯酸到眼水谷滿隻眼, 差d喊出泥......
返返下做熟左識射波比代理, 有客打call泥, 頭7日着唔到機就落泥, 着到唔識用就叫佢搵代理
不過ssp地庫d空氣好差, 平時d維修機又大塵, 再加埋原本周圍積落d,
結果返左一個半月開始係咁咳, 一星期返六天, 第七日就睇政府街症,
睇左成兩個月, 日日返工食咳水,
最慘係有d街症醫生比得3日藥, 另外3日就斷藥
咁樣吊住
吊住好難頂, 所以咳咳下做到12月頭辭埋份工唞下先.
健康要緊下年一月尾仲要準備補考
-------------------------------------

揀GTX 970 原因

本身用開雙卡, 行單卡gtx980唔夠過癮 , 再者970性價比高, 起雙飛都唔過六千

講左咁耐, 講番2張galax gtx 970 exoc點揀出泥先,
gtx 970 有咁多張, 由mini $25xx 到 msi 黃金板$33xx, 冇背板有背板OC有OC,

如果冇背板就inno3d oc果張, 貪佢平又有非公散熱,
mini少左d供電, 想超多d都唔得,

如果有背板最平就galax gtx 970 exoc, 我就係貪佢有背板之中而且足料,
其他至少貴$100, 又唔係特別勁.

Oliver Lam 嘅開箱文寫得太好, 佢寫過嘅野我就唔重覆嘞 大家可以入去參詳一下
文: Oliver Lam / 評測中心, 強大超頻空間、效能提升近 20% GALAX GEFORCE GTX 970 EXOC 4GB

我三個月砌機生涯以泥, 最抵死係ASUS 出嘅display card.

入門卡750ti本身不用6 pin供電, 甚至galaxy 都出埋LP 矮卡
ASUS嘅其中一款750ti 就要6 pin供電

再講番ASUS張STRIX-GTX970 , 塊pcb 得果1個8 pin供電, 比其他最平嘅mini卡 插雙6 pin 仲要少 4隻腳
,如果再望埋落塊pcb, 8 pin供電下面d位好空虛, 好心冇咁多零件又要整咁大塊pcb, 塊pcb仲要高身少少,
隨時頂機箱側板咁就hi了.

咁都算啦, 死人牙石仲要賣成$32XX, 如果比得起咁貴嘅價錢,
係都買msi黃金版970 , 又足料又霸氣, 拎住佢分分鐘重過拎住gtr機箱.
小結論: 揀galax gtx 970 exoc唔會差得去邊

再講下買果陣係點先.....
話說last day果日, 一位同事話今日唔買就冇員工價,
佢就開張所謂 0 GP 嘅單, 實情就係counter 開唔到 0 GP

本身諗住2張gtx 970 再加個 安橋speaker (iphone4先用到嘅死貨),
諗住半賣半送拎埋隻speaker走, 結果雖然張 0 GP嘅 單冇減到價, 但cut 走左個speaker,
簡單d, 即係公司喺張單(gtx 970 x2) 賺左speaker 嘅cost 嘅銀碼
唔送仲好, 寫少篇冇錢收嘅打手文

咁都算, 我買完問番喺樓上高登嘅朋友, 佢話腥噪肥行家拆貨價仲可以
每張卡平多$100,
2張咪平
$200,
咁就買貴左$200
我同事真係夠朋友

--------------------------

舊材料:
一台陳年epc入門文書上網機

Intel Core i7-3930K Processor
ASUS RAMPAGE IV EXTREME
G.Skill DDR3 4gb x4
128 GB ATA M4-CT128M4SSD2 SCSI Disk Device
GTX 580 x2
antec hcp 1200w 火牛

新入手材料:
兩張 Galaxy GeForce GTX 970 EXOC 4GB
(很想要吧!!!!!!!!!!!!!!!)
一個 Cooler Master: HAF XB EVO 機箱

及其他水冷件

時間關係, 已經上左機
其他配件用唔着, 講泥冇意思......
output插頭 DVI , hdmi , DP 有齊, 好夠用

滿意未?
我都估到一定有人話未滿意, 開箱點都要有盒

拿~
有兩個盒再p埋line圖上去
今次收貨啦

效能測試
本身我冇玩太多game, 買gtx 580 x2 果陣為左打bf3先買 , 後尾再追bf4
買gtx 970 x2 嘅原因上面講過 ,呢度就唔重覆 ,

試game, 我嘅標準係keep到 5x ~ 60fps
因為市面一般mon都係60Hz, 所以過左60 fps其實冇意思 ,
除非各下的mon行120Hz再撘N記3D眼鏡.
唔通我拎隻十幾年前嘅世紀帝國run幾千fps出泥比較效能咩

因此, run個3dmark FIRE STRIKE 先
再試上年度顯卡殺手 bf4   ,
本年度顯卡殺手 刺客大革命 ,
為DSR而生嘅 The Crew

-----------------------------------------------
3dmark
FIRE STRIKE
分別跑左4次:
單卡GTX 580
雙卡GTX 580 SLI
單卡GTX 970
雙卡GTX 970 SLI

Dwm 2014-12-10 19-37-48-11.jpg

結果反映:
單卡GTX 970 係勁過 雙卡GTX 580 SLI  1.2X倍
Graphics Score亦反映出雙卡比單卡快1.8~1.9倍
雙卡GTX 970 SLI 雙卡GTX 580 SLI 快2倍
Physics Score與display card冇太大關係

Dwm 2014-12-10 19-35-57-40.jpg

試下雙卡超頻, set power 125% , set 上限84度, 加少少volt
上到1331MHz , 總分跑出17229分, 高出默頻15813分 達9%

超埋cpu上4.5G
Physics Score 多左近三千分
-----------------------------------
順手upload埋默頻雙卡雙卡GTX 970 SLI
FIRE STRIKE ULTRA同Fire Strike Extreme 跑分
Dwm 2014-12-15 21-22-37-20.jpg

bf4

揀個冇人server 測試
全bf4 所有圖之中我覺得最lag 嘅地方

1920x1080, ultra 特效全開

GTX 580 x2 SLI , 少少lag,

爆炸果陣大跌fps,

不過未跌到30fps, 都算ok順

----------------------------------------------
GTX 970 x2 SLI ,
長期fps有100以上, 一個字 ""

Assassin's Creed Unity
(一隻出名大食到hi出泥嘅game)

GTX 580 x2 SLI, 1920x1080, ultra 特效全開
hi出泥 , 得果12-13fps,

set全低1280x720 再熄唒特效
竟升番上25fps

幻覺泥嘅啫 , 嚇唔到我
望番轉頭同一個位, 咪又係得果
19 fps, 多得果6 fps
咪一樣lag到hi

----------------------------------------
插番2張gtx 970, 胃信都唔駛去, 視力即刻正常睇得番
同一個位, 1920x1080, ultra 特效全開 ,
51fps

劈下人偷野都有4X fps, 好順

The Crew    文已出

請移玉步
[測試] [偽 · 打手系列外傳] NVIDIA DSR 模擬4K之迷思 : The Crew

Far Cry 4 (如果拎到game)