求助....求教學..如何將多個活動頁自動計算及加總

公司需要統計每名員工在該月份所得薪酬,可以用咩方法做?
問題如下:
一個Excel檔內有10個不同區域既活頁
地區1   員工A  員工B  員工C  員工D  員工E
地區2   員工F  員工 G  員工A  員工C  員工E
地區3   員工1  員工2  員工3  員工4  員工5
地區4   員工6  員工1  員工3  員工2  員工5
地區5   員工8  員工9 員工3  員工5  員工6

每個工作地區都有員工姓名及工作更份(例如D/N)
如何將不同活頁中的相同姓名但不同工作地區計算實際工作日數??

問題如下:
...
lokkeung 發表於 2018-2-20 23:40

http://isvincent.pixnet.net/blog ... 4%E9%81%8B%E7%AE%97

google幫到你.........
係要用一d人手方式輸入,但最少做到你的要求

問題如下:
...
lokkeung 發表於 2018-2-20 23:40

咁就得堆文字形容唔夠, attach個excel黎睇睇

咁就得堆文字形容唔夠, attach個excel黎睇睇
myricky 發表於 2018-2-21 13:06

upload唔到上forum,放在上google,請指教
https://drive.google.com/open?id=1pYrR9SgA_yFqPTMddprU6HHpWQC-jjuw

有冇email? 我send一個簡單既比你. 形式係每個sheet用countif計左每人D同N, 再係一個summary sheet用vlookup搵有關人名出黎既D同N數目, 再加晒咁多個sheet.

其實用vba行macro更好, 彈性更大 (唔洗一有區加減, 就要係summary  sheet更改formula). 如果你想要macro version, 我遲少少寫一個.

回覆 1# lokkeung

是否以下咁樣?

有冇email? 我send一個簡單既比你. 形式係每個sheet用countif計左每人D同N, 再係一個summary sheet用vlooku ...
myricky 發表於 2018-2-22 23:35

正確,像樓下6樓一樣,但我未用vba,效果會如何?plz
Email: kaplan3139@gmail.com

正確,像樓下6樓一樣,但我未用vba,效果會如何?plz
Email:
lokkeung 發表於 2018-2-26 04:57

剛send左個excel比你, 兩個方法都有齊.