工作表,依條件分拆成多個Excel檔 ( 成功解決多謝C兄 )

上次問完都未有時間試...又有新野問......

借用一下人地篇文~~

把一個Excel檔案中的第1個工作表,依條件分拆成多個Excel檔,並自動存檔
https://www.camdemy.com/media/11993

想做既野中曬~~
1張SHEET , 入面有 N項資料 , 根據其中一個直行(已經排好次序) , 將直行相同既整個橫行抽出
複製去另一張EXCEL , 然後用返果格個名儲存. 就好似佢咁.

問題係 佢係用 數字+1 做NEXT , 而我係得英文代碼, 例如 AX , BO , CC , XZ 等等
而且對照既直行唔係第一行 我可以先整理左有咩CODE 去SHEET 2 ,
例如 將直行AX,AX,AX,AX,AX,BO,BO,BO,CC,CC,CC , 變做AX , BO , CC , 放係SHEET2

橫行資料由 A去到DM...... 英文代碼有50種.........由2去到60,000個.........
人手C&P...有排都搞唔掂.....

請問背後個VBA可以加D咩或點做?

有諗過學上LINK , 我自己先用VLOOKUP 對照英文代碼 加一例指定數字 , 然後加一上去
但係都想問下有冇另一個既方法去做?
因為已經60000*DM.....我驚再開多幾行....公司機WIN7 64BIT... 但係4GB RAM.....會HAND機

有冇screen capture睇下, 想要D咩易明好多.
myricky 發表於 2018-10-11 20:11

同條LINK一樣

只係901唔係 A果行  , 係I果行 , 但係 A至Z都要~
同 901 係 特定英文字 AS KJ GU 之類 , 而唔係數字~~

圖文詳細要做的事

首先我有一張叫 "Master list test.xlsx" 既Excel,內容如下圖。

由A去到DM ,2去到60000,
然後用D,項目4果欄,做分拆(複製)去新既EXCEL,佢係英文字碼,唔係數字,一共有50類。
同時將已經做好公式既 "Report"都成張複製過去新Excel。

完成之後,會變左以下3張EXCEL。

分好唔同.xlsx,各自入面既SHEET,因為Report已經做好公式既關係,SHEET既名都要係一樣SHEET1。
Report 來自之前的成張複製。

最後Folder入面會變成咁。50個唔同既.xlsx同1張Master List。

今朝再睇........因為要改唔用名........用數字代替不太可行.........

按教學咁抄過去, 有幾個問題
1) 新save既file, 入面只抄左數據, 保留唔到原本format
2) 只能save係同一fold ...
myricky 發表於 2018-10-12 10:36

感謝大大!!!!!
慢慢黎,成件事最快下星期尾先開始用到,仲有好多時間去DEBUG。
如果可以的話,大大可以另開新POST去講解一下 VBA RUNNING個步驟。
呢個一定幫到千千萬萬既港奴文員.......

1) 新save既file, 入面只抄左數據, 保留唔到原本format
大大好細心呀
2) 只能save係同一folder
呢層冇問題 , 同一folder反而方便D
3) 佢用class no, 即係一行數字做control, 一遇到你呢類唔係數字就搞唔掂
我就係搵緊點解決.....可以先開多一張SHEET放CODE NAME, 但係唔識CALL返佢出黎
4) 如果要save既file數目多, 睇唔到進度
佢一個個掃落去,應該睇到吧
5) 如果你遲D又有第二set data file要做同一樣野, 又要成抽code抄過去
你又知既.......冇錯.......係有幾大set data 幾小set data... 一共一張內

搞完50張EXCEL之後~
仲要 利用 Excel name list 去做 Word mail merge mail , 再經Outlook 用同一張Excel 既附件Path , Send 比50個唔同既人。
依家有大大幫手搞張EXCEL , 我可以去學下點用 Excel > Word > Outlook 加附件。

唔洗用word mail merge, 用excel vba己經可以做埋, 呢part下一步再搞.
myricky 發表於 2018-10-12 11:05

感謝大大~~
因為呢部份都常用~~
所以想分開學下~

當然一次過做曬就緊係更加要學啦~~