購買正版 Office 2019

請問

1.Prof Plus 同 Home & Business 使用限制有咩分別 ?
2.計劃代碼是什麼?點搵到?
3.是否只能國內用 ? 

thnaks

國內 真係會 有人用正板 ??

國內 真係會 有人用正板 ??
士碌架 發表於 2019-2-14 14:43

宜家用正版的人比以前多左,因為價錢唔係咁貴,但相信比例仲係低

其他行業 唔清楚
我自己係 珠寶業
上過國內的珠寶園
和他們的領導級 聊過
一間公司 最少都20台電腦
每部電腦 都須要 一個專業珠寶軟件
咁橋 我又識得  美國軟件  中港台 代理 每部 授權$7000 美金
園區 咁多公司  咪好掂
領導笑笑口  你咪傻啦  保證一套都賣唔出
開電腦 比我睇  最新 上個月板本  幾難破解 一樣攪掂
國外 網站 一有發現老番  馬上有投訴 下架
但國內呢   邊個會理

請問

1.Prof Plus 同 Home & Business 使用限制有咩分別 ?
2.計劃代碼是什麼?點搵到?
3.是否只 ...
Botti 發表於 2019-2-14 12:36

1.Pro + 多了Publisher,ACCESS之類
2. 你公司的Office365 有join "Home Use Program" ,  要問IT 拿公司office365 plan 的code
3. 香港都有

PS. 非永久 你離開公司會就叫無效

家人都諗緊買office 365,
家庭版好似幾抵!

回覆 5# sonichkhk

好奇問, 離職後M$如何阻止你繼續使用? 還是仍然可用不過名義上變成開心版?

要用你公司email激活,你離職後唔會重俾個email你就用唔到。

回覆  sonichkhk

好奇問, 離職後M$如何阻止你繼續使用? 還是仍然可用不過名義上變成開心版? ...
Shiva94 發表於 2019-2-19 22:09

要用你公司email激活,你離職後唔會重俾個email你就用唔到。
tgo 發表於 2019-2-20 09:50

唔使用公司 email ...我求其入個 outlook acc 都轉到去 #1 個版
不過無個活動代碼

P.S. 公司有無權收返個 acc 我就唔 sure... 段估用私人 email 佢玩唔到野

回覆  sonichkhk

好奇問, 離職後M$如何阻止你繼續使用? 還是仍然可用不過名義上變成開心版? ...
Shiva94 發表於 2019-2-19 22:09

授權唔係入Key。
係直接用公司俾你嘅帳戶登入啟用Office。
而Office,亦係喺Portal.office.com,用你個帳戶登入下載安裝。

公司可以決定俾你呢個帳戶有咩權限,當權限收返之後,你就有機會不能再登入。
你嘅office就會變成未啟用嘅狀態。

當然,用係可以繼續用,但係會唔會夠期就有完全功能限制,呢個我就唔楚啦。
因為未試過。