如果買個外置SSD黎行EXCEL, 做 FORMULA 會唔會快左 ?

而家公司 D EXCEL 成一百M一個. 入面有好多分頁. 有 d 成十頁. 當中有 D VLOOK 或其它FORMULA 去亙相MATCH D 資料. 唔可以用COPY 值, 因為時刻再變. 加埋其它人一齊用.
個 FILE 係 NETWORK SHARE 又慢一截.

但有時一更新D DATA 或行 FORMULA, 就成分鐘或幾分鐘都係LOAD, 有時LOAD 到白畫面. 拖住進度.
但因為公司機, 就算你出錢都冇可能換左自己PC 個 SATA > SSD. ( 亦都唔會送個 SSD 俾公司, 其它 QUIT 就帶唔走 )

見而家SSD平左, 以前128G 都成千銀. 而家見500G 加外置, WD 賣 $719 約.
https://www.price.com.hk/product.php?p=393033&gp=24
離職時自己帶番走自己用.

如果插係機後 3.0 位. 開 EXCEL 行呢 D FILE. 會不會快 D ? 但 EXCEL仍然係 INSTALL 係 C DRIVE
而家只係 SHARE FOLDER 抄去自己 PC 係桌面行, 做完再 COPY 番去 SHARE FOLDER.

同埋放係桌面執行, 係慢過放係自己 FOLDER 再開?

而家公司 D EXCEL 成一百M一個. 入面有好多分頁. 有 d 成十頁. 當中有 D VLOOK 或其它FORMULA 去亙相MATCH  ...
bobopig 發表於 2019-3-31 10:31

應該係完全無效,樓主應該係啲蚊型公司,否則必定會出去買或者有自己的IT 部門,有興趣的話可以去學下啲Database,excel比啲學生用下可以的,公司用最起碼要VBA,Access

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

應該係完全無效,樓主應該係啲蚊型公司,否則必定會出去買或者有自己的IT 部門,有興趣的話可以去學下啲D ...
cyberyeah 發表於 2019-3-31 11:05

蚊型公司? 我唔知點去介定呀, 三千幾人.
係有 IT 部門. 只不過係覺得太慢. 想快一D去改善工作效能. 你自己一個人想做好, 公司當然唔會批錢俾你. 同埋換得一個, 就全部門或全公司一齊換. 當然唔會批啦.
加上用緊套裝機, LXXXX 牌子. 唔知拆開有冇保養影響到.

只係自己貼錢去改善咋........
同埋個 EXCEL, 行FORMULA 個D都係個啊頭自己寫或同事亙相整, 焗住...............冇 IT 去幫.
或者叫逼住學, 學到係自己........

即係外置 SSD LOAD 快左個 FILE. 但運算係行個 CPU, 唔會有快左 ?
謝謝.

蚊型公司? 我唔知點去介定呀, 三千幾人.
係有 IT 部門. 只不過係覺得太慢. 想快一D去改善工作效能.  ...
bobopig 發表於 2019-3-31 11:19

SSD會加快開個File,但問題係運算部份,Excel,行formula有趣係藤㨢瓜瓜㨢藤,每運算完一個cell,另一個cell又跳又運算,頁面不斷update,所以慢,解決係用database,三千人不算蚊型公司,不過可以向公司提出,投放資源

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

To simulate a faster hard drive, try putting the Excel in a RAM drive. Then you'll know if it makes a difference.

做database梗係用(功能不停被閹割的)Access,
用Excel係自己搵自己笨.

三千幾人公司, 有錢請人無錢買Access/MSSQL/Oracle就真係無語...