請教 EXCEL FORMULA....

如果而家整個表, 會有唔同數值. 例如 0 ~ 100.
可唔可以用到 IF 定 OR , AND 做到?

例如 有唔同學生考, 考試成績C個行, 50分或以上為知合格
如果只係想二分法, 咁用 =IF(B2>49,"合格","唔合格")
但如果想加埋第三個條件, 100 = 滿分. 咁要點寫呢? 還是唔用 IF ?
謝謝.
        A        B        C
1  學生 考試        結果
2        甲        61        合格
3        乙        54        合格
4        丙        77        合格
5        丁        1        唔合格
6        戊        5        唔合格
7        己        4        唔合格
8        庚        60        合格
9        辛        59        合格
10        壬        100        滿分
11        癸        64        合格

1. =IF(B2=100,"Full",IF(B2>=50,"Pass",IF(B2<50,"Fail")))
複製代碼
1 次性 , 得3項可以用 多重 if

會改比例 , 又係多段性用 xlookup

睇情況~用方便自己果個~

=IF(B2>49,"合格","唔合格")
會有問題 49.999999999999999999999 , 係會合格
所以本來係要用 B2>=50
咁就唔會出錯~

1 次性 , 得3項可以用 多重 if

會改比例 , 又係多段性用 xlookup

睇情況~用方便自己果個~

=IF(B2>49," ...
黑道明 發表於 2020-12-31 23:40

因為四捨五入?
考試就冇49.99分, 不過銀碼會有, 原來有呢個 bug, 遲d有機會實際試一次先, 唔該你.
不過係咁, 如果用左 >=50, 解決左49.99, 咁最後係咪唔駛用第三個 if ?
=IF(B2=100,"Full",IF(B2>=50,"Pass",IF(B2<50,"Fail")))

=IF(B2=100,"Full",IF(B2>=50,"Pass","Fail"))   <-- 改成咁得唔得 ?

可用Vlookup True 功能
dominicyu 發表於 2020-12-31 18:37

睇左, 但如果用 ture, 電腦解讀係由細至大.
即係要 shot 一次個分數......先可以用 ture. 否則會跳左.
但如果羅個 data 係不順序, 即係要用 filter shot 一次個分數. 之後再 shot 一次個 input 次序變番原本.
唔該晒先.

不時用親vlook都係用 "0".....

再加多個if 係最頭,true 就100,false 就合/不合。

=IFS(B2=100,"Full",B2>=50,"Pass",B2<50,"Fail",B2>100,"Error", B2<0, "Error")

看看係唔係你想要既結果?

用CHOOSE 配合 MATCH最簡單:
  1. =CHOOSE(MATCH(B2,{0,50,100}),"唔合格","合格","滿分")
複製代碼

用CHOOSE 配合 MATCH最簡單:
lamsir 發表於 2021-1-3 13:16

我就係唔記得左呢個~
只係.....樓主未必理解到背後既原理~~
要解釋一下~~