電腦遊戲第二次從無到有

最近留意一隻 VR mmorgp - Orbus VR...
如要實現係 VR 玩 mmo (唔係數埋得7-8人係一張地圖), 物件嘅外觀就一定
要簡化, 要好似平面 mmo 咁靚就無電腦行得到...

而家嘅 VR 遊戲就好似起初電腦遊戲嘅時代, 一切從無到有, 大家都搵新嘢去做
games, 畫質聲音樣樣逐年咁改善到而家咁樣...

而家係電腦遊戲第二次從無都有, 呢啲過程唔係成日都遇到....

可能有啲人成長係先進嘅手機電腦時代, 覺得啲嘢靚同勁係一定, 而唔知新嘢要
有一段過程發展, 所以對全新科技嘅體驗無咁深....

如果有機會玩番 green mon遊戲, 用下天地線, 就知行咗幾耐至到而家咁...

而家d野好快過氣
要慢慢進化冇咩可能
要一出黎就 嘭嘭聲

最近留意一隻 VR mmorgp - Orbus VR...
如要實現係 VR 玩 mmo (唔係數埋得7-8人係一張地圖), 物件嘅外觀就 ...
seeingdaily 發表於 2017-7-7 16:11

最大問題始終係VR市佔率低...
無大廠投入
背後雖然有強大FB做後盾, 但佢都係一間搵錢公司
單見oculus store賣野普遍都貴就知
好多GAME廠都只以小本投入VR,卻賣超貴...為左賺個一個指定利潤(因為市佔低)
講真呢個係惡性循環...
當年PS2以本傷人, 賣一部蝕一部咁推黎市佔, 自然多人開發遊戲

係steam見到d vr遊戲多到....心念隻隻都只係半成品 卻賣到咁貴 連禁落去望下都唔想禁
之前聽htc講vr市場 軟件遊戲太少 但到e+變成勁多(垃圾吸金)既半成品遊戲 反而仲死

其實 , 唔一定要下下都開發一隻新VR Game , D 廠只要用舊有大作番出隻VR版本, 操作對應返VR就以經賣得啦 , 我想 , 大部份人都希望用VR代入返以前自已玩過的大作 ,
果D大作 , 例如FPS , 以依家的機能推大部份都能順 , 淨改成VR的成本點都唔會貴過由零開始再做一次 , 而且料本身以有 . 開發時間不會太長  , half life 2 VR 版就係呢類 , 我好想玩返

如要實現係 VR 玩 mmo (唔係數埋得7-8人係一張地圖), 物件嘅外觀就 ...
seeingdaily 發表於 2017-7-7 16:11

我諗起我玩過最史前既一隻RPG Game..
神州八劍

其實玩法同而家啲Game大同少異.

全兵種資料
種族    等級    兵種名    攻擊    防禦    月薪    特殊能力
人類    1    民兵    30    25    1   
人類    2    步兵    40    40    3   
人類    3    弓箭手    40    40    6    射箭
人類    4    騎兵    60    60    7   
人類    5    戰將    90    90    10   
妖精    1    猴妖    40    15    2   
妖精    2    無頭妖    50    20    3   
妖精    3    妖魅    70    30    5   
妖精    4    火妖    90    40    7   
妖精    5    道士    120    50    10    施法
死靈    1    殭屍    30    20    2   
死靈    2    雙頭鬼    40    40    3    施法
死靈    3    遊魂    50    40    5   
死靈    4    惡鬼    60    60    7   
死靈    5    骷髏    90    90    10   
野獸    1    狐狸    20    20    1   
野獸    2    毒蛇    30    30    3   
野獸    3    雙頭梟    45    45    6   
野獸    4    猛虎    60    60    8   
野獸    5    飛龍    100    100    12   
變種人    1    矮人    15    30    1   
變種人    2    獨眼巨人    20    50    3   
變種人    3    牛頭人    30    70    5   
變種人    4    鳥人    40    90    7    射箭
變種人    5    石人    60    120    10

我諗起我玩過最史前既一隻RPG Game..
神州八劍

其實玩法同而家啲Game大同少異.

全兵種資料
種族     ...
mcdull 發表於 2017-7-12 17:15

嘩 , 好懷念 , 一見呢種畫面都會想起果D 五吋軟碟

其實大部份廠過咗成年都係觀望態度來看VR. 10個 VR game 有 9個都係似demo, 熱身, 試驗性推出. 雖然大部份VR software評分都好正面. 但D 大 game developer 唔係好投入. 我估要係PC /PSVR 要有一個爆炸性 D D 的game 推出先會有轉機.

係steam見到d vr遊戲多到....心念隻隻都只係半成品 卻賣到咁貴 連禁落去望下都唔想禁
之前聽htc講vr市場 軟 ...
Daysuky190 發表於 2017-7-8 01:38

大部份放上steam個D都係大陸個D細一細工作室式開發公司. 我估係想被D大廠看中.    . 而個幾間大game廠好似只係得 bethesda 落力咁做緊D VR game.

其實 , 唔一定要下下都開發一隻新VR Game , D 廠只要用舊有大作番出隻VR版本, 操作對應返VR就以經賣得啦 , ...
netmen 發表於 2017-7-9 18:08

VR 個 操作interface 同 傳統 2D 下. 又keyboard, mouse gamepad好唔同. 又要方便操作又唔影響game play好難. 就好似賽車 game可以好易咁快出到VR. 因為操作簡單. 可以坐係度玩就得. 操作係得個左, 右(軚盤). 油門, break. 最多俾多支波棍你如果你現MT. 跟本唔使有新的VR 操作 interface. 但其它game唔同. 好以RPG, ARPG, shooting 唔同. 要行來行去. 轉武器/防具, 飲藥水, 發動skill. 對住個mon玩時都有hotkey. mouse click一click 就得. 但係笠住個VR headset. 用keyboard 同mouse  就覺得好有問題. 你個view同做D野唔sync. 特別易出現頭暈, 唔志在反應..... 好以帶住個headset. 用個mouse/keyboard 不停咁轉左右 view 而唔係個頭轉. 好多人好快就會頭暈.