Valve 又加入戰場

https://arstechnica.com/gaming/2 ... lated-for-may-2019/

呀媽好亂呀!

如果係4K 加 135度FOV. 應該好吸引.

如果係4K 加 135度FOV. 應該好吸引.
MirageKnight 發表於 2019-3-30 17:20

呢個係夢, 無咁早可以發....

首先, 並唔係計對你, 係對大多數開口埋口要 4K + 大 FOV 嘅 VR
用家講... 要講 4K VR 起碼等多 3-5年都唔知得未, Foveated 一日
未 ready 普及 (價錢夠平), 一日都唔使講 4K...

4K - 要幾大效能至可以推得順兩隻眼畫面? 仲要係 VR 立體環境內!
即使現今科技夾硬上馬, 現有嘅 VR 同志自問荷包有幾厚 ? RTX2060
都叫貴到牙痛咁聲.... 夠錢玩得郁 4K 60fps 穩定輸出平面遊戲至算...

大 FOV - 呢個好靠軟件幫助, 要畫面保持順暢又唔撕裂, 每次頭部移
動亦要有足夠硬件能力去輸出, 無話做唔到, 不過件事複雜咗自然 bug
又會多咗.... 另外, 好多人話越大越好, 但實則使用上用到幾多 ?? 多咗
出嚟果啲唔單祗增加軟硬件開發售賣成本, 變相亦要增加用家成本, 多
咗出嚟果啲除咗自我感覺良好之外, 其實係無咩用 (變相晒錢..)...

講番開 po 個題....

呢件嘢依之前流出嘅相片睇, 非常似係一體機, 但
可唔可以 pc streaming 就唔知....

再睇真又唔覺係 inside out tracking, 可能仍要使
用 station 2.0... 前面果兩個渣古鏡頭, 多係做 passthrough
多啲....

等到五月就會開估....

Valve 自己的頭盔 ? 又係 , 有技術借比人用自己唔通唔出咩 , 不過咁 , 找左手掣條數先講呢d , 唔通到時一齊出 ?
https://www.youtube.com/watch?v=M3Tj9Jk6T3Q

Valve突然出手,仲要講明五月,用家一定觀望,Oculus定必措手不及

呢個係夢, 無咁早可以發....

首先, 並唔係計對你, 係對大多數開口埋口要 4K + 大 FOV 嘅 VR
用家講...  ...
seeingdaily 發表於 2019-3-30 17:54

4k解像度面板唔一定要行足4k
正如你90Hz面板都唔一定係要行足90fps,都可以45插到90啦
實際運算可以好似ps4 pro咁用Checkerboard Rendering Technique(棋盤格渲染)之類既技術解決
4k面板主要係為左解決晶格問題...
當然有可能透過面板技術解決到晶格問題
但面板之類既技術問題除左三星有能力自己研發,其他廠都只係拎人貨,自然無可能期待

顯卡方面只要好似cpu一樣有返對手就自然會降價
1080ti>2080ti 上代無咩點減,2080ti大幅加價,原因明顯係因為1080ti都無對手
實際x80ti系列 大幅加價都係今代先開始
AMD只要出返高階顯卡自然就應該會回落
(無可能唔出...唔係ps5之類既4k硬體運算成本根本無可能解決)

VR今時今日仲邊可能賣天價...
以前第一代正式產品,試過dk2,明白vr有幾震撼當然幾貴都照買

(呢封係我當年買既email...Oculus當年係衰到無放上amazon,只限官網買,亞洲無記錯只係得日本
連買都成問題,迫人上ebay食炒價,仲要唔包touch,得一個追蹤器 )

Oculus當年發佈cv1,個定價一出USD599...真係全球都圍插佢,連最初支持佢既開發者都係
(當初推出vr,一般人試完一定流口水,真係完全代入左個遊戲世界,但再問問價...正係vr都近萬 )
兩年後終於定返USD399,但一切都太遲,當時全球注目,錯過最好發展時機
所以我自己都寧願信sony vr發展多過oculus,特別係oculus班元老已經走到七七八八

為左vr體驗更佳,好似賽車無咁易頭暈,我連G力座椅都有入左手
你話4k頭載貴無人買,唔唸下背後咩原因,真係純粹因為價錢唔合理?

就以我自己來講,vr產品心理關口只係USD 599(整套),再多真係免談
如果你自己研發面板,定到貴一貴無所謂,市場獨家,要填返研發成本,OK
但只係買人地面板,又唔係自己研發,真係接受唔到純頭載399以上既價錢
vr元老廠反而好意思連4k面板都一直吊高來賣? (HP四月都已經出4k vr啦)

回覆 7# a39g99

哥哥, 你上半截嘅回應都對應我提出嘅論點, 但下半截嘅
"話4k頭載貴無人買".... 我無講過, 你使唔使冷靜睇多次啲
字... 我祗提出要推郁 4K 畫質嘅頭鏡所付出嘅 GPU 價錢係
高成本 (無 foveated 支援), 對一般 VR 用家係付出不能...

關於購買初版嘅不滿, 明白係純個人舒發, 不過當年決定時
都知係咩套裝, 而且當日係有 HTC Vive 同售, 但仍選擇買
Rift, 相信係經過考慮嘅決定....

基本如果唔心急玩新玩具, 記得好似半年後森林就上貨, 我自
己都係心急果批人 (USD599.00), 自己選擇預咗早買價貴...

p.s. HP 件新玩具好似係 2160 x 2160, 好似唔算係 4K

回覆  a39g99

哥哥, 你上半截嘅回應都對應我提出嘅論點, 但下半截嘅
"話4k頭載貴無人買".... 我無講過,  ...
seeingdaily 發表於 2019-3-31 04:24

當年兩間都賣到貴一貴,見到香港仲醒到有行貨版
HTC完全係新廠無信心,背後有steam都係咁話
我始終對元老Oculus有信心先貴一貴都買
炒價既野...幾時回落唔重要... (半年足夠玩厭VR啦)
我純粹想表達Oculus首發當時既經營策略問題
(佢到呢家都只係出左Rift S,論價錢我當回本的了
只係估唔到出完第一代正式產品成個市場就完全放緩左)

4K GPU就唔再多講...正如上邊講呢家係完全唔正常情況
等AMD出返高階市場顯卡應該就回落

HP單眼已經2,160×2,160,對我來講就已經合格
單眼4K...即係雙眼就8k...我都無咁大想頭

點都好啦...vr靜左咁耐終於有新動作,玩家點都開心

有報導指係2880X1600 135度FOV