請教關於 HTC VIVE PRO EYE

各位師兄:

https://enterprise.vive.com/tw/product/vive-pro-eye/

1.)想請問如果買呢隻VR會唔會可以玩哂大部份VR內容?例如遊戲,專屬VR影片
因為聽朋友講話要經STEAM
2.)咁如果我想睇戲時, 可以睇返自己的4K片源嗎? 會有如去到戲院看大螢幕的接近效果嗎?
3.)呢個VR對顯示卡的要求會否很高?例如2070S是否足夠?
4.)聽講話有一隻低一級的(一樣是HTC),又夠玩了嗎?
5.)最後最後, 我只諗住在房玩,因為VR好像要SET一個範圍(用對角), 如果不預備玩用腳走來走去的遊戲可以玩到嗎? (例如用手控制行動)

問題多多,如過份白痴請見諒...謝謝

各位師兄:

1.)想請問如果買呢隻VR會唔會可以玩哂大部份VR內容?例如遊戲,專屬VR影片
因為聽朋友講話要經S ...
anguslee2012 發表於 2019-7-21 22:36

1. HTC一定要用SteamVR, 因為佢個tracking system係valve嘅
2. 可以, 個人感覺臨場感比戲院睇更好
3. 主要睇你玩咩game, 不過2070S絕對夠玩嫁啦
4. 低一級意思都係Pro (without eye tracking)? 定講緊第一代果隻? 千祈唔好買第一代, 紗窗好嚴重
5. 就算你玩standing only game, 個人經驗最好至少有2x2m空間玩, 因為有部份game係需要擰來擰去, 或者伸長隻手拎野

1. HTC一定要用SteamVR, 因為佢個tracking system係valve嘅
2. 可以, 個人感覺臨場感比戲院睇更好
3. 主要 ...
KeithKwong 發表於 2019-7-23 11:02

感謝師兄回覆!!

其實我最主要係用來睇戲, 玩遊戲都係其次, 唯一擔心佢偵測到個範圍唔夠唔俾我用...
低一級好似話唔係無線, 同每隻眼解像度比呢款低, 賣4千幾ONLY

感謝師兄回覆!!

其實我最主要係用來睇戲, 玩遊戲都係其次, 唯一擔心佢偵測到個範圍唔夠唔 ...
anguslee2012 發表於 2019-7-23 20:47

我諗你對現有 VR 硬件 / 軟件 都係非常唔熟....

你最好先做多啲資料搜集, 多了解現在究竟邊幾件 VR 硬件係
最新, 各家 VR 硬件有咩分別....

了解後先考慮出手都未遲, 如果 90% 以上係用嚟睇戲, 咁有否
需要買 Vive Pro Eye ??? - 你自己答到呢個問題後再決定.....

我諗你對現有 VR 硬件 / 軟件 都係非常唔熟....

你最好先做多啲資料搜集, 多了解現在究竟邊幾件 VR 硬件 ...
seeingdaily 發表於 2019-7-23 23:49

收到~我真係完全唔熟, 所以先上來問吓各位師兄呢

VIVE PRO EYE 係因為有朋友推介俾我所以先至第一個問呢個, 佢講到好似一步到位咁,但我現時真係只以睇戲居多, 但我唔會排除買左之後會買好多遊戲啊, 如果到時樣樣都玩唔到,又話硬件唔夠又話盛,咁唔通到時再買多個? 我就係唔想咁囉

而家都係睇緊網上D資料同師兄推介
師兄都講得好O岩,等我再研究下先, 謝謝

收到~我真係完全唔熟, 所以先上來問吓各位師兄呢

VIVE PRO EYE 係因為有朋友推介俾我所以先至第一個問 ...
anguslee2012 發表於 2019-7-24 00:10

我多手打多幾行字.....

忘記提你 - 如果你想買 PCVR, 咁你部腦嘅硬件是否合符推郁 PCVR 頭鏡
嘅要求 ??

PCVR 頭鏡唔係插入電腦就用到, 仲要你部電腦 "有能力" 運行個頭鏡.....  若
然你現在部腦係 OK, 咁就剩係諗 VR 頭鏡就可以, 否則, PC 硬件又係一筆額
外洗費......

感謝師兄回覆!!

其實我最主要係用來睇戲, 玩遊戲都係其次, 唯一擔心佢偵測到個範圍唔夠唔 ...
anguslee2012 發表於 2019-7-23 20:47

如果係4千幾, 應該講緊第一代, 千祈唔好買
另外, 無論呢款pro eye定pro, 都要另外買舊野先做到無線

如果主要睇戲, 應該有其他更好選擇, seeingdaily兄同出面d師兄都有好多討論

我多手打多幾行字.....

忘記提你 - 如果你想買 PCVR, 咁你部腦嘅硬件是否合符推郁 PCVR 頭鏡
嘅要求 ??
...
seeingdaily 發表於 2019-7-24 02:02

我CPU行緊I9-7900X, RAM 32GB, 火牛 CORSAIR 1200W, 硬盤係SAMSUNG M2 PRO 960

而家就係諗緊買張2070S 換左張1060佢玩VR
有師兄推介Pimax 8K VR, 而家仲睇緊其他的介紹, 嘗試睇清楚先

如果係4千幾, 應該講緊第一代, 千祈唔好買
另外, 無論呢款pro eye定pro, 都要另外買舊野先做到無線

如果 ...
KeithKwong 發表於 2019-7-24 12:01

收到!! 好彩冇買, 唔該師兄
咁我再深入D爬吓文先, 唔該哂

收到!! 好彩冇買, 唔該師兄
咁我再深入D爬吓文先, 唔該哂
anguslee2012 發表於 2019-7-24 19:04

反正都出得咁價錢買VIVE PRO EYE , 小派8K雖然我都仲係覺得拒偏貴 , 但睇片應該堅正