新手想玩VR

最近想試下新野
唔知買邊隻好
想問下vive 定 oculus
邊隻好D呢有咩分別
有冇話唔支持咩GMAE咁
我仆直都唔想過萬
謝謝

係AMAZON 入quest 2 64GB, $26xx, CP 最高

quest 可單機玩/連PC, vive 要連PC, PC要有好CPU/GPU

最近想試下新野
唔知買邊隻好
想問下vive 定 oculus
邊隻好D呢有咩分別
有冇話唔支持咩GMAE咁
我仆直都唔 ...
237135201 發表於 2020/11/18 15:06

筆直唔過萬係齋vr機唔過萬,
定連vr ready pc 唔過萬先?
你又唔講你有咩野,
如果你啱啱砌咗部rtx3090嘅機,
HP g2都係5千幾之嘛,
但係如果你得部80386嘅,
你唯一選擇係quest2

筆直唔過萬係齋vr機唔過萬,
定連vr ready pc 唔過萬先?
你又唔講你有咩野,
如果你啱啱砌咗部rtx3090嘅機 ...
alancck 發表於 2020-11-18 16:03

當然係只係眼鏡

係AMAZON 入oculus 2 64GB, $26xx, CP 最高

oculus 可單機玩/連PC, vive 要連PC, PC要有好CPU/GPU ...
rockie577 發表於 2020-11-18 15:23

咁VIVE既遊戲質數係咪高D
我主要想玩多人玩既多人連線射擊遊戲,有冇呢類?

咁VIVE既遊戲質數係咪高D
我主要想玩多人玩既多人連線射擊遊戲,有冇呢類? ...
237135201 發表於 2020-11-18 16:41

質數高唔高要睇你PC spec

rockie577 發表於 2020-11-18 17:06

唔明,
係咪前者只能玩簡單遊戲視覺好差?

唔明,
係咪前者只能玩簡單遊戲視覺好差?
237135201 發表於 2020-11-18 17:09

VIVE 要用你PC 性能去RUN VR GAME, 你用3090 會比1650S 靚

QUEST 2 內置CPU/GPU, 可獨立玩VR GAME, 但冇VIVE + gaming PC 靚
QUEST 2 亦可用link/ VD 連PC玩VR GAME, 但resolution 冇VIVE 高

有錯請更正

rockie577 發表於 2020/11/18 17:06

同埋要睇寫game嗰班人有冇用盡軟件嘅機能同有冇優化

VIVE 要用你PC 性能去RUN VR GAME, 你用3090 會比1650S 靚

QUEST 2 內置CPU/GPU, 可獨立玩VR GAME, 但冇 ...
rockie577 發表於 2020/11/18 17:14

quest2 spec係每隻眼像素1832x1920,更新率原生支援90Hz,暫時得72Hz, 等官方更新...

htc vive pro spec係每隻眼1440x1600,更新率90Hz...

HP reverb g2 spec 係每隻眼像素2160x2160,更新率90Hz