LINKSYS EA7500.開箱文

首先多謝LINKSYS 同 HKEPC 提供呢個機會比我去測試LINKSYS EA7500,
本身我一直用緊某品牌的router,
原本個隻router 雖然標榜話自己係高功率,
但我係房一直接收麻麻,
用電話打機間中會斷線,
兼且又只係support 802.11n,
速度麻麻。

最最重要係沒有Gigabit ethernet,
令到我的NAS 速度非常龜速,
明明300 Mbps 的上網速度也被拖低至 100Mbps。

一直在尋找一個好Router 來代替原本個router,
一睇到LINKSYS EA7500 個spec 就覺得附合晒我要求:
1. 有 Gigabit Ethernet,對屋企有NAS 同高速寛頻 的用家非常重要!!
2. 有802.11 AC,支援 600Mbps + 1300Mbps (即AC1900), 基本已經夠晒快。
3. 支援MU-MIMO,呢個係我睇中呢隻ROUTER 的原因,而家雖然支援MU-MIMO 的產品唔多,而家每個人都有幾樣電子產品,遲D仲要有智能家居,將來隨時一個router駁廿件以上產品。
如果冇MU-MIMO,第時router 肯定變龜速。
未來幾年MU-MIMO必定會成為主流,買左LINKSYS EA7500相信未來用5,6年都唔會OUT。
而我隻舊ROUTER呢個問題已經好明顯,當屋企一多人用WIFI 就會變慢,完全突顯左MU-MIMO的重要性。

講左咁耐, 係時候貼下LINKSYS EA7500 的開箱

跟機配件有火牛, Cat 5e cable, 3支外置天線, 安裝光碟及說明書

LINKSYS EA7500 真身相:

由左至右係 USB3.0, USB2.0, WPS, reset, WAN, LANx4, 電源 同埋 on/off

最緊要都係速度測試
我當然用左我舊router 來對比LINKSYS EA7500

首先係電腦 (用LAN CABLE 連Router) 的
舊Router:

新Router:

證明我一路白交緊上網費,
比300Mbps 的錢,用100Mbps 的寬頻!!!

然後我係電腦由NAS 下載 4.41Gb 大的檔案作速度測試。

亦由原本要400秒(11.29 MB/s), 大幅下降到55秒 (82.1 MB/s),
基本 82.1 MB/s 就係NAS 隻harddisk 速度極限左右,
對於我呢個成日用NAS 嚟講非常有用。

由於小弟未有任何support 802.11 AC 的網絡卡作測試,
唯有用Nexus 6P 作上網速度測試 (用的是HKIX1 server speedtest),
對比新舊Router 在屋企各處的上網速度:

可以睇到本來我一離開個router 速度會大跌甚至斷線,
到家陣全屋上網速度都好穩定,
證明LINKSYS EA7500 穿牆能力掂!!!
相信一般香港人屋企都應該冇死角。

香港好多人都係住高樓大廈,
基本週圍都係其他Router,
而802.11n 最多都係得14個頻,
我住個度基本上已經JAM 晒頻,所以唔慢先出奇。
2.4G:

而 802.11AC 的頻道數量大幅增加, 而且香港亦沒有太多人用AC,
我屋企附近都冇乜人同我爭, 自然信號穩定得多
5G:

最可惜小弟沒有3 天線的802.11AC LAN CARD,
所以試唔到802.11AC 的極速比大家睇,
不過暫時單天線802.11AC 433Mbps 已經夠晒用,
遲下要快D先再買LAN Card 都未遲。

關於MU-MIMO, 其實係我最想試,但我屋企都冇support MU-MIMO 的裝置所以試唔到比大家睇,
但基本上我屋企同一時間有3 部電腦 + 1NAS + 5部android/iphone 等同時使用,
以前當全部一齊用緊個陣個速度明顯會拖慢, 按個網頁反應都特別遲鈍,
今日試左成日暫時都未出現過呢個問題,
明顯呢個LINKSYS EA7500 係多工處理係比舊router 優勝,
可能同LINKSYS EA7500用緊雙核心1.4GHz CPU有關。

最後其實LINKSYS EA7500 係有 2 個 USB port:
1 個係USB 3.0 for 外置硬碟
1 個係 USB2.0 for 印表機 等低流量裝置
非常方便一般家居使用,
求其買個USB ext. Harddisk 已經可以當埋NAS 用,
如果我唔係已經有NAS 我實會加多個 ext. Harddisk 落去。

講左咁多優點功能, 我都想講下LINKSYS EA7500 的問題,
我覺得佢個setup 介面做得麻麻,
要搵到相關項目要按幾按先有,
而且好多password 位入完都唔mask,
覺得呢D 都可以出firmware update再改善下。

不過個setup介面基本所有功能齊備,
有晒一般Router 必須的功能,
亦備有guest network,有親朋戚友嚟上網都唔使擔心自己D 私密相比人睇晒,
亦有Parental control 比有小朋友的家庭使用,
亦有Prioritization 令打機睇片的朋友更流暢。

最後講下機身溫度,
用左成日摸上手連暖都唔覺得,
我仲要放個位放得唔係通風又近成堆火牛,
用紅外線溫度計最高都係度到34 度,
LINKSYS 溫度控制做得幾好!

相當滿意LINKSYS EA7500 的表現,
相信呢個Router 用5,6年都唔會Out,
佢個spec 完全係佢賣個價位最無敵!!!!

請問幾錢?

首先多謝LINKSYS 同 HKEPC 提供呢個機會比我去測試LINKSYS EA7500,
本身我一直用緊某品牌的router,
原本 ...
BVEsun 發表於 2016-3-23 01:03

499 1隻ac router