買左兩款淘佬玻璃貼,好過20HKD一張嘅雜嘜玻璃貼(35#updated)

做過資料搜集,似乎卡古馳同埋閃魔嘅玻璃貼係比較出名?
於是我就分別喺兩者嘅t貓旗艦店買左小米max2(閃魔,標準版,¥12.9兩張)同埋魅藍note 3(卡古馳,3倍增強防指紋,¥ 15.8兩張)嘅玻璃貼。
我比較鐘意閃魔嘅鐵盒,卡古馳就勝在啲貼通常都平啲。
兩者嘅快遞包裝都唔差,寄到黎香港都冇穿冇爛。
至於品質,我認為好過街邊10-20蚊一張嘅玻璃貼好多,
凈係防指紋效果已經係贏幾條街,仲有跟埋白邊消除液。
兩者包裝嘅差別如下:

閃魔:

卡古馳:

兩者其實都有啲差別,
由側邊睇,卡古馳嘅玻璃偏綠,閃魔就偏白,不過兩者都係對顯示效果冇任何影響。
不過兩者都有同一個優點:就算癡左指紋,輕輕一抹就會變番乾淨。
至於防指紋效果係咪持久,就要繼續用落先知。
唔知其他CHing有冇其他好用嘅淘佬玻璃貼品牌推介?

做過資料搜集,似乎卡古馳同埋閃魔嘅玻璃貼係比較出名?
於是我就分別喺兩者嘅t貓旗艦店買左小米max2(閃魔 ...
hk133 發表於 2017-7-17 18:11

其實,係咪平價嗰堆都係大同小異,差在個包裝靚唔靚同埋送啲咩啫啊?

其實,係咪平價嗰堆都係大同小異,差在個包裝靚唔靚同埋送啲咩啫啊?
mdws2002 發表於 2017-7-22 00:18

其實價錢差少少,用料都有啲差異,例如閃魔有講自己係用旭硝子玻璃,用料好啲應該會襟用啲?而卡古馳我就俾貴幾蚊買個防指紋效果更加好嘅版本,實際防指紋效果真係好過喺深水埗買嘅10-20HKD嘅雜嘜玻璃貼唔少。

以前會注重厚度,只搵0.15mm,無幾間做到。 疏油面唔用塗層,好快磨蝕。 用靜電比較耐。
後期我會先睇nillkin

街邊廿蚊咪即係淘寶兩蚊貨
你淘寶十幾蚊貨梗好過佢

via HKEPC Reader for Android

以前會注重厚度,只搵0.15mm,無幾間做到。 疏油面唔用塗層,好快磨蝕。 用靜電比較耐。
後期我會先睇nillk ...
getronics 發表於 2017-7-22 13:41

閃魔同埋卡古馳都係話有防指紋塗層喎……用落幾乎唔會癡指紋……

閃魔同埋卡古馳都係話有防指紋塗層喎……用落幾乎唔會癡指紋…… ...
hk133 發表於 2017-7-22 21:06

塗層呢,如果你打機多,佢果幾個位好快會捽到無。

白邊消除液 > 唔知係想點, 唔敢用, 又唔知會唔會入埋部機度...

塗層呢,如果你打機多,佢果幾個位好快會捽到無。
getronics 發表於 2017-7-23 14:01

我買卡古馳嗰款係電鍍,應該比較耐用,俾主力機用。閃魔嗰款普通版用納米塗層,俾我部副機用。

白邊消除液 > 唔知係想點, 唔敢用, 又唔知會唔會入埋部機度...
df7 發表於 2017-7-23 14:18

手機用2.5D玻璃,所以玻璃貼係貼唔實條邊,要唧少少白邊消除液喺癡唔實嘅位。我冇用到,驚唧得唔好。