有無ching用紫米10號(QB 820)電池?

Ching們,你哋嗰舊紫米10號電池,會唔會自動截電?
即係當你部電話叉滿電後,紫米會自動截電,到你再㩒個電源顯示制,紫米先會再叉電落部電話度...

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

Ching們,你哋嗰舊紫米10號電池,會唔會自動截電?
即係當你部電話叉滿電後,紫米會自動截電,到你再㩒個電源顯示制,紫米先會再叉電落部電話度...
CSA41200 發表於 2018-3-7 14:26

尿袋個自動cut輸出功能,係通過取樣電阻檢測當時嘅輸出電流大小。

簡單嚟講就係電路會預設當輸出(即係件device扯幾多mA電流)細過某個數值,就會自動cut輸出,直到按制或重新插拔,先會再次有輸出。

一般尿袋會預設大約50mA~80mA,即假如當時插住果件device,件device輸入(扯入)電流大過呢個數值,尿袋就唔會自動cut輸出。

ZMI 10好似都有 "微電流叉電" 功能,即尿袋唔會detect輸出電流而自動cut輸出,要等到預設時間,好似係3-4個鐘,先至會自動cut輸出。有冇set咗呢個功能?

尿袋個自動cut輸出功能,係通過取樣電阻檢測當時嘅輸出電流大小。

簡單嚟講就係電路會預設當輸出(即係件d ...
dcc2000 發表於 2018-3-7 18:05

Ching,個功能點set?

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

小米/紫米尿袋,正常嚟講,個功能default係OFF,通常係快按粒按鍵兩吓就enable。

你先唔好插任何device,然後接火牛充隻ZMI 10,個微電流叉電就會OFF咗

你先試吓插部手機落ZMI 10果度,見佢開始充電時拔走部手機,然後睇吓隻ZMI 10識唔識自動停。若會停嘅話,即係尿袋冇事,有可能係你部電話顯示叉滿電時,仍然扯較大電流,例如> 100mAh,咁隻ZMI 10就唔會自動cut輸出了。

其實ching係想佢識自動cut輸出,定係唔cut ?

多謝咁多位ching幫忙
我終於搞掂咗