輕量版 Samsung Galaxy Watch Active 運動智能手錶 - 新舊開箱對比

三星第一季發佈會之中, 我尊貴既太太睇中咗Galaxy Watch Active既玫塊粉紅金版
香港行貨一出, 就二話不說咁去課金買入

功能方面大致上同過住既Galaxy Watch冇咩大分別, 都係行Tizen系統
使用簡單, 可以睇到手機通知, 回覆信息, 計步, 心跳等等

今次個包裝十分簡約, 連USB火牛都冇. 只有無線充 同 長錶帶.

對比2018 Galaxy Watch, 充電座打直 同 瞓低... 個人鐘意打直叉電
兩者雖然無線充電制式一樣, 但因為SIZE問題, 不能正常共用

對比兩隻手錶, Galaxy Active真係迷你咗好多, 輕咗, 又薄咗

由於冇咗個轉盤, 換嚟曲面玻璃, 整體觀感上, 靚咗, 高貴咗

電力方面, 電池比Galaxy Watch 2018少咗一倍得返 230mAh
官方數字話用到3天. 我自己實試, 都係得1.5日咗右

太太玩咗兩三日, 大致上好滿意... 不過.....
原來隻錶冇Speaker, 所以做唔到通話功能

第二, 隻錶規格係有氣壓計, 但錶內搵唔到 高度氣壓呢個APP,  Galaxy Store內都冇得下載

整體嚟講, 呢隻錶係輕量版既Galaxy Watch, 細咗輕咗, 價錢又平咗, 但功能少咗
外表上, 係走文青 同 女士 既路線... 各花入各眼啦

想知更多, 睇我條開箱片啦
https://www.youtube.com/watch?v=k6M29eTMn48

幾靚

邊框用曲面玻璃,感覺會同Apple Watch跌地錶面易爆的情況一樣,沒有保護性,反而會卻步...

邊框用曲面玻璃,感覺會同Apple Watch跌地錶面易爆的情況一樣,沒有保護性,反而會卻步... ...
wickey 發表於 2019-3-26 14:23

我都有同感... 不過曲面係靚D... 無計...

回覆 1# hkstanley

血壓應該四月尾五月到先有

回覆  hkstanley

血壓應該四月尾五月到先有
a886 發表於 2019-3-26 16:24

希望真係有啦

請問 "兩者雖然無線充電制式一樣, 但因為SIZE問題, 不能正常共用" 係咩意思?
因為我都買左,但想買多個充電座擺係公司

回覆 7# cschan3

姐係話如果你用 Active,就要買番for Active既充電座

請問 "兩者雖然無線充電制式一樣, 但因為SIZE問題, 不能正常共用" 係咩意思?
因為我都買左,但想買多個充 ...
cschan3 發表於 2019-3-26 20:49

Active錶面細, 放係Watch 2018叉電座上, 會對唔啱個充電位, 充唔到. 除非你搵野ZIP高佢...
    Watch 2018又太大隻, 放係Active叉電座上, 一定要對齊位, 先充到... 你明唔明?

Active錶面細, 放係Watch 2018叉電座上, 會對唔啱個充電位, 充唔到. 除非你搵野ZIP高佢...
    Wat ...
hkstanley 發表於 2019-3-27 11:36

明白了……thank you