手機無NFC功能

話說小弟幫家人買了一部***A30水貨手機,買回來後才發現無NFC功能(之前睇過台灣***網頁係有的)
請問市面是否有一種叫"nfc sim咭"賣?安裝後手機就和一般NFC手機功能一樣無疑?小弟對手機知識不多,請大家多多指教.
謝謝

話說小弟幫家人買了一部***A30水貨手機,買回來後才發現無NFC功能(之前睇過台灣***網頁係有的)
請問市面是否 ...
hht32 發表於 2019-9-17 20:19

現實冇"nfc sim咭"哩樣野

外置 nfc 讀卡器係有

淘寶有賣

via HKEPC IR Extreme 4.1.0 - Android(4.0.1)

請問市面是否 ...
hht32 發表於 2019-9-17 20:19

無就係無,想要有NFC功能,只能買過部。至少目前係咁。

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

謝謝樓上兩位回覆,唯有叫家人用往先,遲下才換手機.

NFC SIM 都係要配合NFC手機用

回覆 1# hht32

NFC SIM ,唔係令手機增加NFC 功能既野

只係令手機多左nfc tag

你手機無NFC ,無人可以幫到你

買機時要試清楚所有功能

其實可以做到,不過無人做。
買咗個京東手環,部機無nfc,但可以用手環個nfc俾錢。不過,只限京東金融個app。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

其實可以做到,不過無人做。
買咗個京東手環,部機無nfc,但可以用手環個nfc俾錢。不過,只限京東金融個app ...
maninweb 發表於 2019-9-24 06:35

我買咗番嚟, 原來只係可以用係京東金融app, 就放棄咗

我買咗番嚟, 原來只係可以用係京東金融app, 就放棄咗
moslwc 發表於 2019-9-24 11:21

係, 只能連京東金融 app, 不過, 可以掛銀行卡, 可以當銀聯拍機, 反而銀聯自己 app 唔得.