各位如果買鋼化膜,千奇唔好買防藍光,唔防仲加多左藍光~

各位如果買膜,千奇唔好買防藍光
我瀨左野啦
今日我測試左好耐
用折射光線方式,用光碟測試左3項
1.LED光射向高清膜 反射 光碟
2.LED光射向防藍光 反射 光碟
3.LED光直射向光碟
4.貼左防藍光膜的屏幕,用白色圖片,用自身光反射 光碟

用光碟雖然唔係好準
但都可以見到明顯光譜
所以用3的方法,我可以好清楚見到可見光

換說話,如果真係擋左一部分~我應該見唔到好清晰的紫色先正常
我用4方法
我總共買左3種防藍光鋼化膜
閃魔,KPL專用,熙趣
3個品牌
但好可惜,我3個品牌都好明顯見到有紫色
無論係最光/30%光

之後我用2方法,LED光射向防藍光 反射 光碟
發現全部都係紫藍色

再用1方法 LED光射向高清膜 反射 光碟
我發現仲可以見到有DD 黃紅光

實驗我發現
無錯,佢的確可以反射藍光
但你一直看住個屏幕,
佢反射的(太陽光,燈光)全部的藍光就全部比哂你隻眼
而高清起碼反射出來係正常的白光,可見光譜

所以證明防藍光,唔防仲加多左藍光~

我本來想要拍照證明
但我部手機,拍唔到紫色光
所以只能純文字
你地信唔信就算啦

各位如果買膜,千奇唔好買防藍光
我瀨左野啦
今日我測試左好耐
用折射光線方式,用光碟測試左3項
1.LED光射向 ...
hkmand001 發表於 2019-10-4 13:34

幾年前用過啦,搞到d顏色古零精怪,即掉

以前用過啦,搞到d顏色古零精怪,即掉
smchkman 發表於 2019-10-4 16:04

我係研究過先買的。
當然真係存在好奇成分
買之前我參考個反射藍光以及過濾藍光
兩個不同派別

我之前係認為
如果屏幕發射出來的led光
真係被反射減少
咁佢的確有DD用
就算黃尿色。也可理解

可惜經過測試
屏幕的光。無論30% 定全光
一樣反射到明顯的紫藍光
十分清晰。理論上並無減少

又加上外面反射的全部係紫藍光
由設計開始已經有根本性缺陷
內部無法反射。外部全反射
根本無法擋住藍光

除非其實佢係內部過濾。
外部透明無紫色
否則應該係不可能成立

我依家都用緊,一部用防藍光,一部用全透,防藍光果部在太陽光下射到隻眼仲痛過全透果部,無下次

我依家都用緊,一部用防藍光,一部用全透,防藍光果部在太陽光下射到隻眼仲痛過全透果部,無下次 ...
edenli 發表於 2019-10-4 19:26

我已經有6塊垃圾
唔知可以點處理

噱頭多於實際,但仍有好多人信。

其實可以唔用膜

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

本身要用眼鏡既用防藍光鏡片好過用呢D貼

本身要用眼鏡既用防藍光鏡片好過用呢D貼
kenken33 發表於 2019-10-5 13:16

眼鏡的防藍光大部分都係假的
只有小部分日本制的。
擋到20%左右。所以佢透明。因為擋得少

同十分之暗黃色的第一代鏡片
擋到99%。所以佢十分黃

兩派先係真的

不過如此一來。兩派缺陷一樣大